8 december 2021

3 tips voor veilig en goed hoogtewerk

2 min read
Rolsteiger kopen

Of je nu elke dag of slechts een enkele keer op hoogte werkt, je focus op veiligheid staat altijd op nummer één. Slechts één fout is nodig om van een routinematige werktaak een fataliteit te maken. Vallen is slopend. Vallen is dodelijk. Je moet voorbereid zijn om je werknemers te beschermen elke keer dat ze risicowerk doen.

1. Gebruik een reling

Een reling is de gemakkelijkste beschermingsmanier, omdat er niets is dat ze daadwerkelijk hoeven uit te voeren om zichzelf te beschermen (afgezien van binnen de reling blijven natuurlijk). Geprefabriceerde balustrades kunnen permanent worden bevestigd of zijn verplaatsbaar, naargelang je behoeften. Wil je een rolsteiger kopen? Koop dan eentje met een goede reling. Ongeacht welk type je gebruikt, je zal zeker merken dat rails het gemakkelijkste valbeveiligingssysteem zijn om te gebruiken.

Rolsteiger kopen

2. Selecteer de juiste PBM

 Je moet ervoor zorgen dat je de juiste beschermingsmiddelen kiest. Als je werknemers op hoogte laat lassen, dan is een standaard nylon harnas waarschijnlijk niet wat je nodig hebt. Misschien is Kevlar de juiste keuze. Zorg er zeker voor dat je werknemers hun harnassen goed kunnen afstellen zodat ze goed passen.

Lanyards moeten ook goed worden geselecteerd. Afhankelijk van de hoogte waarop je werkt, zal een veiligheidslijn van twee meter met een vertragingsmechanisme je werknemer niet beschermen. In plaats daarvan kan een intrekbaar koord nodig zijn bij bijvoorbeeld een rolsteiger kopen. Elke situatie is anders, dus je moet de arbeidsomstandigheden en de uit te voeren taak evalueren om je werknemers iets te geven dat hen daadwerkelijk zal beschermen.

3. Begrijp valafstand

Je kunt welke soort valbeveiligingsuitrusting dan ook dragen, maar als je daarmee het lagere niveau kunt raken voordat het ingrijpt, heeft het geen zin. Ongebruikelijk is het niet om naar een bouwterrein te gaan en een werknemer op 3-4 meter van de vloer te zien die een tweemeterlijn met een vertragingsmechanisme draagt. Je werkelijke valafstand moet niet alleen de lengte van je vanglijn omvatten wanneer deze is ingezet, maar ook je lichaamslengte onder de D-ring en eventuele doorzakkingen in je harnas en ankersysteem.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *