5 soorten hout voor in huis

5 soorten hout voor in huis

22 juli 2021 0 Door Redactie

Hout is een traditioneel, mooi en veelzijdig interieur materiaal. Door de diversiteit aan texturen, kleuren en afwerkingen kun je er alle kanten mee op. Het kent dan ook veel verschijningsvormen. Door de jaren heen zijn er dan ook talloze interieur trends met hele verschillende type hout langs gekomen: van de zware, donker eiken meubels van voor de oorlog, naar licht scandinavisch hout voor een moderne look.

Houten meubels, houten lambrisering, vloeren of zelfs plafonds: hout ziet er altijd spectaculair en warm uit. Het nadeel zijn vaak de kosten. Met name hardhoutsoorten of exotisch hout kan enorm in de kosten oplopen. Maar daar krijg je wel een duurzaam interieur voor terug, dat jaren mooi en stijlvol blijft. Vaak is de afwerking bepalend voor het imago. Meubelgrepen vervangen of een likje verf kan bijvoorbeeld de uitstraling van een keuken in een klap moderniseren!
Verschillende houtsoorten leveren een verschillend soort interieur op. Benieuwd naar wat er mogelijk is? In deze blog vertel ik meer over de beste houtsoorten voor meubels en modern interieurontwerp.

1. Eiken

Eiken hout is perfect voor moderne meubels en vloeren. Eiken hout is duurzaam en kan in twee tinten voorkomen: wit of rossig. De nerven van het hout maken prachtige patronen, en daarmee geeft eiken je interieur een uitgesproken karakter. Eiken past zowel in een klassiek als een modern interieur.

2. Beuken

Beuken hout is veelzijdig, duurzaam en mooi. De romige, gele kleur en geelbruine tinten voegen warmte en helderheid toe aan je interieur. Het hout is iets zachter van aard, waardoor het meer geschikt is voor meubels dan voor interieurafwerkingen. Kenmerkend van dit soort hout zijn de gestreepte vormen, wat een verbluffend resultaat oplevert in je meubilair.

3. Dennen

Het voordeel van dennenhout is dat het erg goedkoop is. Het is een houttype dat vaak in cottages voorkomt en creëert een knusse, intieme sfeer. Kenmerkend van dit type hout zijn de knoesten in het hout, waardoor er een uitgesproken patroon ontstaat wanneer je dennenhout als wand- of plafondafwerking gebruikt.

4. Kersenhout

Kersenhout is een veelvoorkomende houtsoort voor luxe interieur ontwerpen. Het heeft een hoge decoratieve waarden. Kersenhouten meubels en deuren worden naarmate ze ouder worden eigenlijk steeds mooier. De kleur neemt namelijk toe aan intensiteit. Je betaalt dan ook een hoge prijs voor dit type hout. Maar door de jaren heen betaalt die investering zich helemaal terug.

5. Grenen

Grenen hout wordt in Nederland vaak gebruitk voor constructies waarbij het hout niet direct zichtbaar is. Het is een goedkoop bouwhout, dat ook buiten goed ingezet kan worden voor houten tuinhuisjes of schuttingen. Maar de laatste jaren worden grenen meubelen steeds populairder.