23 januari 2022

Aardolie: de brandstof van de wereld

2 min read
Aardolie de brandstof van de wereld

Aardolie is een fossiele brandstof, die is ontstaan uit organische marine resten die miljoenen jaren geleden zijn afgezet op de zeebodem. Aardolie bestaat voornamelijk uit miljoenen jaren oude plankton. De brandstof is de belangrijkste bron van energie op de wereld en is van groot economisch en strategisch belang. Van aardolie wordt ook plastic gemaakt, van dit plastic wordt ook goedkoop laminaat gemaakt. Dit kan ook watervast laminaat zijn. 

Samenstelling

Aardolie bestaat uit verschillende koolstoffen, door deze stoffen te verwerken in de petrochemische industrie worden deze stoffen gescheiden. Door deze verwerking ontstaat benzine, smeerolie, diesel en stookolie. Ook de medicijnindustrie gebruikt aardolie als grondstof voor medicijnen. Bijna alle stoffen die een koolstofatoom bevatten zijn gemaakt van aardolie.

Eerste gebruik van aardolie

Petroleum was al sinds de oudheid bekend in het Midden-Oosten, het borrelde namelijk vanuit natuurlijke bronnen op naar het aardoppervlak. De teer werd gebruikt om schepen en huizen waterdicht te maken en de olie voor olielampen. In China werd er in het jaar 340 al geboord tot 240 meter diep om aardolie te winnen. In 1854 werd de eerste Europese oliemijn opgezet in Polen.

Midden-Oosten

In de tweede helft van de 19e eeuw werd in Amerika aardolie gevonden en werd voor het eerst op grote schaal naar aardolie geboord. In de 20e eeuw verplaatste het centrum van de aardoliewinning van Amerika naar het Midden-Oosten. In Iran werden grote olievelden gewonnen. Later werden in 1928 de eerste olievelden in Saoedi-Arabië gevonden. In 1948 werd het grootste olieveld ter wereld gevonden: het Ghawarveld. Dit olieveld werd in 1951 in gebruik genomen. 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *