Dakplaten: de voor- en nadelen

Dakplaten: de voor- en nadelen

16 oktober 2020 Uit Door Redactie

Tegenwoordig worden dakplaten steeds populairder. Niet alleen voor het bedekken van loodsen en bedrijfshallen, maar ook bijvoorbeeld voor nieuwbouwhuizen. Maar wat maakt eigenlijk dat deze platen zo populair zijn? En zijn er ook nadelen aan dakplaten verbonden? Hieronder vind je een aantal voor- en nadelen van dakplaten, ten opzichte van reguliere dakpannen.

Voordelen van dakplaten

Stalen dakplaten, glaswol dakplaten of aluminium dakplaten; er is voor ieder wat wils als het aankomt op dakplaten. Er zijn verschillende redenen waarom mensen voor dakplaten kiezen ten opzichte van dakpannen. Eén van de meest voorkomende redenen om voor dakplaten te gaan, is omdat ze vaak een stuk goedkoper zijn dan dakpannen. Ook zijn ze veel lichter, waardoor het makkelijker is om ze te monteren. Bovendien zijn er meer kleuren waar je uit kunt kiezen, zodat je er vast eentje vindt die perfect bij jouw woning of loods past. 

Qua onderhoud kun je beter voor dakplaten gaan. Ze zijn bestand tegen sneeuw en storm en bovendien kunnen mos en algen zich niet hechten aan de gladde oppervlakte van de platen. Om die reden reinigen de platen zich in principe vanzelf, door middel van regen.

Nadelen van dakplaten

Dakplaten brengen ook wat nadelen met zich mee. Zo is de kans op geuidsoverlast groter als je voor dakplaten gaat, vanwege het materiaal. Je kunt er bijvoorbeeld sneller neerslag op horen vallen. Ook is de kans groot dat goed te zien is dat ze niet echt zijn. Daarnaast is er een grotere kans op verkleuring en dofheid en bovendien wordt er sneller condens gevormd op dakplaten dan wanneer je dakpannen zou hebben. De platen zijn immers kouder dan hun omgeving. Wel kun je dit verhelpen door gebruik te maken van een anti-condensdoek.

Wil je graag meer informatie over dakplaten, bijvoorbeeld omdat je deze graag aan zou willen schaffen? Neem een kijkje op www.finish-profiles.nl