8 december 2021

Dodelijke ongevallen in de bouw nog steeds geen verleden tijd

2 min read

Ondanks alle veiligheidsmaatregelen lijken dodelijke ongevallen in de bouw in Nederland nog steeds voor te komen. In 2020 waren er in totaal 13 dodelijke ongevallen. Vijf minder dan het jaar daarvoor, maar nog steeds niet het streefgetal van 0. Wat voor ongelukken zijn dit en hoe kunnen ze voorkomen worden?

Machinale ongevallen

Veel ongelukken in de bouw worden veroorzaakt door zware machines. In 2019 zijn bouwvakkers om het leven gekomen door een vallende bobcat shovel, een botsing tussen twee kranen, een beknelling in een betonmixer, een aanrijding met een veegwagen tijdens wegwerkzaamheden en helaas nog meer. Veel machines in de bouw kunnen erg gevaarlijk zijn wanneer handelingen niet juist worden uitgevoerd. Ondanks dat de werkers vaak precies weten hoe het apparaat bediend moet worden, gaat het alsnog mis.

Voorkomen van ongelukken

Om in de toekomst te voorkomen dat er ooit nog dodelijke ongelukken gebeuren tijdens bouwwerkzaamheden moeten er een aantal dingen snel veranderen. Een van de meest voorkomende maatregelen om veiligheid en gezondheid te kunnen garanderen in de bouw is het behalen van een VCA diploma. Dit diploma kan behaald worden door een VCA cursus te volgen. Hiermee word je bekwaam met de veiligheids- en gezondheidsvoorschriften op de werkvloer. Hoewel deze cursus al jarenlang bestaat en het voor veel opdrachtgevers een vereiste is, zien we dat er ondanks het VCA certificaat alsnog veel ongelukken gebeuren. Heb je nog geen VCA diploma? Overweeg dan om een VCA proefexamen te doen om te kijken hoever je al bent met je kennis over veiligheid en gezondheid op de bouwplaats.

Omdat er zoveel factoren zijn die bijdragen aan de kans op een bedrijfsongeval zal enkel een VCA certificaat uiteraard niet de oplossing bieden. Strengere controles en voorschriften zijn nodig om de “domme ongelukken” te voorkomen. Deze zijn immers vaak gemakkelijk te voorkomen. Soms is een ongeluk ook niet te voorkomen, je kan met alle veiligheidsregels rekening houden maar je kan niet in de toekomst kijken. Een simpele schrikreactie van iets onverwachts kan al het nodige veroorzaken.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *