Dunpleister

Dunpleister

11 februari 2021 0 Door Redactie

Dunpleister is een spuitbare vorm van pleister afwerking die met name erg geschikt is voor het gebruik in nieuwbouw woningen. Doordat de wanden in nieuwbouw woningen behangklaar worden opgeleverd, is het aanbrengen van een dikkere laag stucwerk niet nodig. Dit omdat de muren al egaal en recht zijn bij oplevering en er zodoende geen sprake is van scheuren of oneffenheden die weggewerkt dienen te worden. Dunpleister is in dit geval de perfecte oplossing om de wanden sausklaar te maken, aangezien het werken met dunpleister een snel en schoon resultaat levert.

Het aanbrengen van dunpleister

Het werken met een primer of voorstrijk is meestal niet nodig wanneer er wordt gewerkt met dunpleister. In de mix voor de dunpleister zijn namelijk de nodige bind- en versterkingsmiddelen al verwerkt. De dunpleister wordt in een laag van 2 a 3 milimeter aangebracht op de wanden. Dit is voldoende om te zorgen voor een vullend resultaat. De dunpleister is na het spuiten in 24 uur volledig gedroogd. Na deze droogperiode van 24 uur is uw wand klaar voor een laatste afwerklaag. Voor het beste resultaat wordt de wand machinaal opgeschuurd, waarna deze klaar is om voorzien te worden van een laag verf. Het aanbrengen van dunpleister laat zich bij uitstek goed combineren met aan aanbrengen van een gespoten latex verf laag.

Wanneer de dunpleister goed is aangebracht en de stukadoor de juiste voorbereidingen heeft getroffen, levert dunpleister in de praktijk een minstens net zo mooi resultaat op als het aanbrengen van een dikkere laag traditioneel stucwerk. Zeker na het aanbrengen van een gespoten laag latex verf is het verschil zelfs voor de vakman niet meer waarneembaar en kan met dunpleister meestal een strakker resultaat behaald worden dan met traditioneel stucwerk.

Wat zijn de voordelen van het spuiten van dunpleister?

In vergelijking met het meer traditionele stucwerk is voornamelijk de prijs het grote voordeel van dunpleister. Het prijsverschil kan oplopen tot wel 50%. Dit grote verschil komt voornamelijk voort uit het feit dat het aanbrengen van dunpleister gebeurt door middel van het spuiten van de pleister, waardoor het een stuk minder tijd in beslag neemt. Een bijkomend voordeel is dat de laag pleister door het spuiten vrij dun blijft, waardoor de dunpleister ook nog eens zeer snel droogt. Hierdoor gaat er weinig tijd verloren tussen het aanbrengen van de pleister en de daaropvolgende verflaag. Naast het prijsverschil is de korte droogtijd dus een tweede groot voordeel van het werken met dunpleister. Doordat de dunpleister op de muur wordt gespoten is er relatief weinig voor- en nawerk nodig. Zo hoeft bij de meeste nieuwbouw woningen alleen gedacht te worden aan het goed afdekken van de delen van de ruimte die niet gepleisterd dienen te worden. Het aanbrengen van dunpleister is daarmee een hele snelle en schone klus, waarbij na afloop zeer snel weer opgeruimd kan worden.

homepage dunpleister

Zoals gezegd wordt er eigenlijk alleen bij nieuwbouw woningen gewerkt met dunpleister. De belangrijkste reden hiervoor is dat dunpleister eigenlijk alleen geschikt is als afwerklaag en niet zo zeer om oneffenheden mee weg te werken. Hiervoor is traditioneel stucwerk vereist om een mooi resultaat te krijgen. Ook bij veel zelfbouwprojecten in de nieuwbouw is eerst nog een laag stucwerk nodig om te zorgen voor een egale ondergrond. Het aanbrengen van dunpleister door te spuiten is een relatief moderne manier van werken. Niet alle stukadoors zullen deze efficiente methode daarom aanbieden, maar voor een recent opgeleverde nieuwbouw woning geldt eigenlijk bijna altijd dat dunpleister de beste methode van wandafwerking is. Vraagt u zich af of dunpleister een geschikte methode is voor het afwerken van wanden in uw woning? U kunt natuurlijk altijd even contact met ons opnemen met vragen over het aanbrengen van dunpleister of ander stucwerk.