23 januari 2022

Een betonvloer als uiteindelijke vloer houden

3 min read

Herken jij dat, bij het opleveren van een nieuwbouwhuis of bij een renovatie vind je stiekem de betonvloer heel erg mooi. Het liefst zou je gewoon de meubels erop zetten en genieten van deze stoere no-nonsense vloer. Maar, dan komt de vloerverwarming nog en daarop een vloer van tegels, PVC, laminaat of een gietvloer. Weg is dat stoere interieur. Maar dat hoeft niet, je kunt namelijk ook kiezen voor een mooie, stoere betonvloer als uiteindelijke vloer in je woning! Dit artikel gaat in op de optie van een betonvloer als uiteindelijke vloer nemen.

Een betonvloer is meer dan een betonnen vloer

De betonnen vloer die bij de bouw of bij de renovatie gestort wordt, is niet geschikt om als uiteindelijke vloer te houden. Onderhoud zou erg lastig zijn, en de vloer voelt niet prettig aan je voeten. Tegenwoordig is er een betonnen vloer van woonbeton. Dit type beton oogt veel mooier dan die kale betonvloer van eerder. Daarnaast is woonbeton watervast en slijtvast. Door de gladde afwerking voelt de vloer prettig aan je voeten en kun je deze ook makkelijk reinigen. Wat zijn de opties die je kunt kiezen voor een betonvloer van woonbeton?

Betonvloer van woonbeton

Woonbeton is een cementgebonden gietvloer. Net als een gietvloer is de vloer strak en loopt deze van muur tot muur. Je hebt geen voegen zoals je met betonlook tegels wel zou hebben. Doordat het mengsel van woonbeton aangemaakt wordt voor jou, kun je eventueel zelfs de betonkleur kiezen. Mocht je dat grijze beton wat saai vinden, of een warme uitstraling willen, dan kan dit gewoon. Zelfs de vloer doorleggen in de badkamer behoort tot de mogelijkheden. Het voordeel hiervan is dat je een rustige vloer krijgt die je in meerdere ruimtes drempelloos door kunt laten lopen.

Woonbetonvloer zelf leggen

Bij gietvloeren stelt men zich nog wel eens voor dat je een emmer leeg giet, het met een watertrekker wat verspreidt en alleen hoeft te wachten tot alles droog is. De praktijk is heel anders en dit is ook direct de reden waarom je gietvloeren aan laat leggen door een specialist. Woonbeton vloeren zijn hier geen uitzondering op. Zelf de betonvloer leggen, geeft een grote kans op problemen met hechting of met een strak resultaat te krijgen. Een vakman zal eerst de ondervloer grondig inspecteren op vormvastheid, oneffenheden en hechtende eigenschappen. Dit is de basis van een goed resultaat. De vloer wordt namelijk maar ongeveer 3mm dik en kan dus bij een slechte voorbereiding gaan scheuren.

Jaren plezier van een woonbeton vloer

Als een betonvloer goed is aangelegd, dan heb je daar jaren plezier van. Als je de vloer vergelijkt met andere type vloeren, dan zal de woonbetonvloer – mits deze goed onderhouden blijft – er na 20 jaar nog steeds mooi uit kunnen zien. Voor een nieuwe vloer bereken je de kosten per jaar. Je kijkt dus niet alleen naar de aanschafprijs. Immers een vloer die er 20 jaar ligt, mag meer kosten dan een vloer die na 8 jaar vervangen moet worden. Reken er ook het ‘gedoe’ bij, van een nieuwe vloer in het huis aanleggen waar je woont. Dat doe je liever maar eens in je leven.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *