Een bouwtekening aanbouw maken, waar rekening mee houden?

Een bouwtekening aanbouw maken, waar rekening mee houden?

8 januari 2021 0 Door Redactie

Er zijn in de praktijk verschillende redenen aan te halen waarom mensen ervoor kunnen kiezen om een aanbouw te laten realiseren. Dit kan bijvoorbeeld zijn omdat men een grotere woonkamer wil. In bepaalde gevallen wordt een aanbouw gerealiseerd omdat er een extra grote leefkeuken moet worden gemaakt. Op het ogenblik dat je een dergelijke aanbouw wenst te laten maken spreekt het voor zich dat je ook even stil moet blijven staan bij de praktische eisen. Hiervoor kan een bouwtekening aanbouw laten maken een must zijn. Wil jij ook graag zo’n bouwtekening laten maken, maar heb je er geen idee van waar allemaal rekening mee te moeten houden? Verdiep je dan vooral in de onderstaande informatie!

  1. Is een bouwtekening aanbouw verplicht?

Het realiseren van een aanbouw is in de praktijk best een behoorlijk karwei. We hoeven ons er dan ook eigenlijk niet over te verbazen dat heel wat mensen de keuze maken om een bouwtekening aanbouw te laten maken. Een belangrijke vraag die daarbij vaak wordt gesteld is of het laten opstellen van zo’n tekening wettelijk verplicht is of niet. Dat kan, maar is zeker niet altijd het geval. In principe geldt die verplichting uitsluitend voor situaties waarin er een omgevingsvergunning dient te worden aangevraagd. Voor alle andere situaties geldt dat niet. 

Ondanks bovenstaande kan er in de praktijk worden vastgesteld dat mensen ook wanneer de bouwtekening niet is vereist er toch vaak voor kiezen om deze te laten maken. Dat is het gevolg van het feit dat er aan een bouwtekening toch best een aantal interessante voordelen verbonden zijn. Mensen laten een bouwtekening aanbouw dan ook maken wanneer: 

  • Men graag de wensen duidelijk wil maken door middel van een overzichtelijke document; 
  • Je een juridische slag om de arm wil hebben wanneer er zich problemen voordoen tijdens de bouw; 

Naast bovenstaande redenen is het zo dat een bouwtekening in de praktijk eveneens kan worden gebruikt als communicatiemiddel voor wat de bouw van je woning of bepaalde onderdelen zoals een aanbouw betreft. 

  1. Wie kan een bouwtekening aanbouw voor jou realiseren?

Rest nog de vraag of je voor het maken van een bouwtekening altijd behoeften hebt aan een architect. Ondanks het feit dat er op het internet heel wat informatie is terug te vinden over een bouwtekening maken is het toch de beste keuze om daarvoor een beroep te doen op een echte expert. Zo voorkom je fouten en vervelende verrassingen met betrekking tot je bouwtekening. Het bedrag dat je mogelijks uit kan sparen door de bouwtekening voor je aanbouw zelf te maken weegt in de praktijk in ieder geval niet op tegen de financiĆ«le gevolgen die mogelijke problemen met je aanbouw of huis met zich mee zouden brengen. 

  1. Een aanbouw realiseren? Overweeg het maken van een bouwtekening!

De informatie die we op deze pagina aan je voorstellen heeft ongetwijfeld duidelijk gemaakt dat het laten maken van een bouwtekening voor jouw aanbouw altijd een goed idee is. Neem dan ook niet het risico om een dergelijke bouwtekening aanbouw niet te laten maken en kies voor zekerheid. Alleen op die manier kan je met een gerust hart op beide oren slapen voor wat de realisatie van jouw gloednieuwe aanbouw betreft. Een bouwkundig adviesbureau kan hierin veel voor je betekenen, van ontwerp tot oplevering.