Gebouwautomatisering: alles wat je moet weten

Gebouwautomatisering: alles wat je moet weten

19 februari 2021 0 Door Redactie

Wist je dat mensen zo’n 90% van hun tijd binnenshuis doorbrengen? De gebouwen om ons heen, hebben hierdoor een grote impact op ons leven. Dankzij gebouwautomatisering en technische installaties verbeteren verschillende bedrijven gebouwen om het leven van mensen te verbeteren. Een grote speler in deze technische branche is technische dienstverlener Kuijpers. Met het recent geïntroduceerde SmartBuilding Ready concept kunnen deze technische dienstverleners uw gebouw klaar maken voor de toekomst zonder dat er direct in de realisatiefase moet worden geïnvesteerd.

Wat is gebouwautomatisering?

Gebouwautomatisering is een koppeling tussen meerdere systemen die zijn ontworpen om processen in gebouwen te verbeteren of te vereenvoudigen. Met behulp van slimme technieken zorgt het voor een flexibele, comfortabele en veilige omgeving voor medewerkers en/of bewoners.

De voordelen van gebouwautomatisering

 • Minder faalkosten
 • Betere productiviteit
 • Verbeterde beveiliging
 • Hogere productiviteit

Wat kan o.a. deel uitmaken van een Building Automation installatie?

 • Airconditioning
 • Ontruimingsinstallaties
 • Energiemanagement
 • Klimaatinstallaties
 • Brandmeldinstallaties
 • Luchtbehandeling

Welke trends zien we op het gebied van gebouwautomatisering?

 1. Duurzaamheid
  Er is altijd én overal energie. Dit lijkt de normaalste zaak van de wereld, maar dat is minder voor de hand liggend dan dat het lijkt. Fossiele brandstoffen raken langzaam uitgeput, wat leidt tot de uitstoot van veel schadelijke stoffen. Dit heeft de moderne mensen de nodige uitdagingen gebracht. Gelukkig is de technologie niet gestagneerd, want innovatie komt uit veel verschillende hoeken. Tegenwoordig hebben we bijvoorbeeld elektriciteit verkregen uit natuurlijke hulpbronnen, zoals zonlicht, wind, oceaan- en oceaangetijden en zelfs een kleine hoeveelheid uit algen.

 2. Big data
  Internet is everywhere & anywhere. De wereld waarin we leven, is een wereld waarin alles met elkaar is verbonden. Daarbij komt het feit dat onze mobieltjes en laptops steeds veelzijdiger worden. Niet alleen worden de apparaten ieder jaar compacter, ook zijn ze in staat om energie op te werken én meten ze praktisch alles. Dit doen zij niet alleen om ons te voorzien van informatie, ook wisselen ze onderling data met elkaar uit: machine-to-machine. Door al deze apparaten met elkaar te verbinden, wordt er enorm veel data geproduceerd. Middels intelligente analyses kunnen big data op hetzelfde apparaat worden gebruikt, waardoor ons leven comfortabeler, veiliger en efficiënter wordt.
 3. Energielabels
  De elektrische auto’s worden in Nederland steeds populairder. Zo zien ook bedrijven om zich heen de noodzaak in om meer met groene energie te doen, dus beginnen ze hun gebouwen te verduurzamen. Al is het maar om extra gunstige energielabels voor gebouwen te krijgen.