Maak tijdens de verbouwing gelijk tijd om naar de ruiten te kijken

28 oktober 2020 0 Door Redactie

Iets wat veel wordt vergeten tijdens het verbouwen van een huis zijn de ramen. Vaak gaat men ervan uit dat de ramen die op het moment van de verbouwing geïnstalleerd zijn, nog voldoen aan de huidige standaard isolatie ramen. Maar dit is helaas niet altijd het geval. Kijk tijdens het verbouwen van jouw huis daarom altijd nog even na wat voor ramen je hebt zitten.

In dit blog wordt dieper ingegaan op de verschillende typen ramen die tegenwoordig in (oude) huizen geïnstalleerd zijn en de voor- en nadelen van deze raamtypen. Benieuwd welk glas jij het beste kunt plaatsen? Lees dan snel verder!

Ruiten van dubbel glas

Om te beginnen zijn er ruiten van dubbel glas. Dit zijn de opvolgers van ruiten met enkel glas. Enkel glas biedt weinig voordelen. Het isoleert niet goed, het laat veel geluid door en het is minder stevig ten opzichte van dubbel glas. Gelukkig zijn er ook voordelen aan enkel glas verbonden. Bijvoorbeeld dat het snel leverbaar is en goedkoop. Veel oude huizen gebruiken nog enkel glas, maar een glaszetter zal altijd adviseren om dubbel glas te laten plaatsen tijdens een verbouwing.

Dubbel glas bestaat uit twee losse glasplaten waartussen een smalle isolerende ruimte is overgelaten (spouw). In sommige gevallen kan dubbel glas ook uit drie lagen bestaan. De voordelen van dubbel glas mogen duidelijk zijn. Het isoleert geluid én warmte, zorgt voor betere inbraakpreventie en kan in sommige gevallen zorgen voorzien zijn van brandwerende werking. Hiervoor moet wel een brandwerende coating worden aangebracht. Hetzelfde kan worden gedaan met zonwerende ruiten.

Ruiten van HR++ glas

Je hebt nu kennis gemaakt met enkele ruiten en dubbele ruiten. Dan is het nu tijd voor hun grote broer: ruiten met HR++ glas. Het verschil tussen dubbel glas en HR++ glas is dat de laatste in de spouw niet gevuld is met lucht, maar met een edelgas.

Hierdoor wordt HR++ glas een isolatieglas van ongekende kwaliteit genoemd. De ruit bestaat uit twee glasplaten die standaard bewerkt zijn met een warmte reflecterende coating die bijdraagt aan een betere isolatie van jouw huis. Het edelgas draagt hier nog eens extra aan bij.

Met deze kwaliteiten zorgt een HR++ ruit er in het kort voor dat jouw huis beter geïsoleerd is van zowel geluid als warmte, waardoor je de thermostaat het hele jaar door wat lager of zelfs helemaal uit kunt laten. Dit bespaart enorm op de jaarrekening! En dat is zeker de moeite waard om even naar te kijken, als je toch al aan het verbouwen bent.