Groendak aanleggen

29 september 2020 Uit Door Redactie

Nu mensen hun energievoetafdruk als stadsbewoner beseffen, komen groene daken steeds vaker voor. Groene daken zijn niet alleen esthetisch, maar ook erg handig. Deze groene daken, of levende daken, zijn daken die geheel of gedeeltelijk bedekt zijn met vegetatie, geïnstalleerd op een ondoordringbaar membraan.

Waar is een groendak van gemaakt?

Meestal is een groendak opgebouwd uit meerdere lagen: van het materiaal dat rechtstreeks op het dakmateriaal wordt verlijmd tot boven de scheuten. De allereerste laag is een membraan dat zorgt voor waterdichtheid. Dit membraan is meestal gemaakt van elastomeer. Er wordt dan nog een laag aangebracht om voldoende water vast te houden voor het voortbestaan ​​van het groen zonder de afwatering te vergeten. Dan komt een geotextielmembraan dat als filter zal fungeren en tot slot een groeiconcentraat en dan de plantenlaag.

Energiezuinig plaatsen van een groendak aanleggen

Hoewel de basiskosten voor het installeren van een groendak in eerste instantie ontmoedigend lijken, zullen de voordelen na verloop van tijd duidelijk worden. Afhankelijk van het seizoen kan een groendak extreem duurzaam zijn. Tijdens de zomermaanden beschermen groendaken het gebouw tegen directe zonnewarmte, terwijl tijdens de koudere maanden een groendak het warmteverlies kan helpen minimaliseren. Dit komt door de extra isolatie die planten bieden. De installatie ervan kan de energiekosten aanzienlijk verlagen, en dit zou interessant moeten zijn voor huiseigenaren die milieubewust zijn.

Milieu-effecten

Stedelijke gebieden zijn over het algemeen veel warmer dan omliggende gebieden. Dit effect wordt voornamelijk toegeschreven aan grondontwikkeling, waardoor er meer zonnestraling door gebouwen wordt opgenomen. Groene daken bieden echter een belangrijke manier om het effect van het stedelijke hitte-eiland te beteugelen, omdat ze meer zonlicht reflecteren en minder warmte absorberen dan traditionele materialen.

Een groendak is goed voor uw gezondheid

Dit is het grootste voordeel van groendaken. Afgezien van hun natuurlijke, rustieke uitstraling, bieden groene daken tal van gezondheidsvoordelen, vooral in stedelijke omgevingen waar vegetatie schaars is. Maar toch, groendak aanleggen reguleren de thermische bewegingen van de lucht en vangen de vluchtige deeltjes in de lucht op, ze verminderen broeikasgassen, ze geven schaduw aan het gebouw waardoor de straling wordt verminderd reflectoren van de zon die een stedelijk hitte-eilandverschijnsel produceren.


Aarzel niet om waarde toe te voegen aan uw woning door een groendak aanleggen.