Het scala aan boren

Het scala aan boren

3 mei 2021 0 Door Redactie

Een echte man (of vrouw) gaat natuurlijk graag met zijn gereedschap om en heeft het afgelopen jaar flink aan in zijn woning lopen klussen. Voor het klussen moet je echter wel het juiste gereedschap hebben. Zo denken de meeste mensen dat je met een simpele boor alles kan boren, maar dit is niet het geval. Voor elk materiaal is er een aparte boor en zelfs binnen deze materialen bestaan weer verschillende soorten boren. Zo bestaan er metaalboren, houtboren, steenboren, betonboren, glasboren en tegelboren. Vervolgens kan je binnen de houboten weer onderscheid maken tussen machinale houtboren, speedboren en slangenboren. Gaat dat gaatje boren dus erg stroef of bevalt het eindresultaat je niet? Misschien gebruik je dan niet de correcte boor. In deze blog bespreek ik een aantal soorten boren en waar je deze boren voor kan gebruiken.

Steen- en betonboren

De namen zeggen het zelf natuurlijk al. Steenboren worden gebruikt om door steen te boren en betonboren worden voor het boren van beton gebruikt. Binnen deze categorieën bestaan er echter weer verschillende boren. Een steenboor kan gebruikt worden om onder andere steen, baksteen en gips te doorboren. Deze is echter niet geschikt voor hardere steensoorten. De betonboor gebruik je namelijk als je harde steensoorten, beton en gewapend beton moet doorboren. Een betonboor is veelzijdiger, als je dus verschillende taken hebt, kan het de investering waard zijn om een betonboor te kopen in plaats van een steenboor. De steenboor is zilverkleurig, terwijl de betonboor donkerder van kleur is.

Glasboren

Ook voor glas heb je een speciale boor. Glas is natuurlijk een zeer breekbaar materiaal en zodoende heb je ook met een speciale glasboor een kans dat het glas breekt. Wees dus niet verbaasd als dit u een keer overkomt. Een voorbeeld van een soort glasboor is een glasboor met een carbide kop. Deze komt zorgt voor een lager slijtage en is geschikt voor het boren van smalle gaten. Daarnaast kunnen ze met een hoog toerenaantal gebruikt worden, waardoor je snel klaar bent. De diamantboor werkt daarentegen met een lager toerenaantal en is geschikt voor grotere gaten.

Tegelboren

Tegelboren kunnen zoals de naam al zegt gebruikt worden voor het boren in tegels. Daarnaast kunnen tegelboren ook gebruikt worden voor dakpannen, hierbij is het echter wel van belang dat je de krasvastheid van de dakpan kent. Een belangrijk punt bij de tegelboor is dat deze warm kan worden en zodoende goed gekoeld moet worden, bijvoorbeeld met water. Doe je dit niet, dan kan de tegelboor namelijk verbranden.