Hoe kies je de juiste borgring? 

Hoe kies je de juiste borgring? 

29 september 2020 Uit Door Redactie

De wereld van componenten en bevestigingsmaterialen bestaat uit honderden, misschien wel duizenden producten. De borgring hoort hier zeker ook in thuis. Er zijn vele soorten en maten borgringen. De borgring wordt veelal gebruikt bij het bevestigen van bouten en moeren. Elke ring heeft zijn eigen eigenschappen en regelmatig is het daardoor lastig om de juiste borgring te kiezen. In dit artikel worden de eigenschappen van een borgring verder toegelicht. 

borgring

Wat is een borgring? 

Een borgring, veerring of zekering is een ring die voorkomt dat moeren losraken, bijvoorbeeld door trillingen. Een borgring is een technische component en wordt vaak gebruikt in constructies, zoals machinebouw. 

Borgringen zijn verkrijgbaar in veel verschillende vormen en formaten, maar zijn in principe onder te verdelen in de volgende drie categorieën: 

  • ongekartelde veerringen (schotelveerringen): bij deze borgringen is de rand licht omgebogen. Bij het aandraaien zal er geen weerstand plaatsvinden, maar het losdraaien creëert extra wrijving waardoor deze moeilijk losdraait. 
  • veerring met openstaande uiteinde: een veerring met openstaande uiteinde werkt in principe hetzelfde als een schotelveerring. Dus deze ring zal moeilijker losdraaien. 
  • tandveerringen (gekartelde of getande borgringen): deze ringen zorgen door de gekartelde of getande zijden voor extra wrijving onder een moer, waardoor deze moeilijk kan losdraaien. 

Verder zijn er natuurlijk nog talloze andere variaties en groottes te bedenken. In dit artikel wordt hier echter niet verder op ingegaan. 

borgring

Welke eigenschappen zijn belangrijk? 

Het kiezen van de juiste borgring hangt af van de functie van de ring. Het is sowieso belangrijk dat de technische eigenschappen van de ring in orde zijn. Goedkoop is vaak duurkoop bij het aankopen van bevestigingsmaterialen. Het is daarom aan te raden om je te laten adviseren door een expert. Eigenschappen die belangrijk zijn: 

  • kwaliteit 
  • levensduur (hoe vaak kan je de bout aandraaien)
  • temperatuurbestendigheid 
  • aanschafprijs 
  • functie borgring 

Hoe kies je de juiste borgring? 

Op deze vraag kan ik eigenlijk geen eenduidig antwoord geven. Voor elke klus of situatie zou je een ring kunnen kiezen. Wat belangrijk is bij het kiezen van bevestigingsmaterialen (bouten, moeren, borgringen etc.) is de kwaliteit. Selecteer daarom altijd op kwaliteit in plaats van alleen de prijs. 

Tip: er zijn vele partijen die borgring boxen aanbieden. Je hebt dan de keus uit meerdere types borgringen en formaten. Zo heb je altijd wel een borgring bij de hand die geschikt is voor jouw klus!