Hoe kies je het beste cilinderslot?

3 mei 2021 0 Door Redactie

Een cilinderslot zorgt ervoor dat inbraken tegengehouden worden. Wel is er een groot verschil in hoe goed het een inbraak tegen gaat. Er zijn namelijk verschillende soorten cilindersloten. 

SKG-keurmerk

Om aan te geven hoe goed het cilinderslot bestand is tegen inbraak is er het SKG-keurmerk. Dit is een keurmerk van de Stichting Kwaliteit Gevelbouw. Dit keurmerk bestaat uit max 3 sterren en geeft door middel van de hoeveelheid sterren aan hoe snel en makkelijk iemand naar binnen kan komen. 3 sterren is het hoogst en houd de inbreker minimaal 5 minuten buiten. De meeste inbrekers willen zo snel mogelijk naar binnen zodat ze niet gepakt worden dus dit zal voor hun te lang duren.

cilinderslot

SKG niveaus

Een cilinderslot met SKG 1 ster houd in  dat het cilinderslot minder dan 3 minuten inbraakwerend is. Dit is het laagst en komt ook niet vaak meer voor bij cilindersloten.

Een cilinderslot met 2 sterren laat zien dat het slot minimaal 3 minuten inbraakwerend is. Maar dit is nog niet bestand tegen kerntrekken. Een cilinderslot met 3 sterren houd inbrekers minimaal 5 minuten buiten en is ook bestand tegen kerntrekken, lockpicken en de klopsleutelmethode. 

Kerntrekmethode 

Het is erg belangrijk dat het cilinderslot tegen de kerntrekmethode bestand is. Inbrekers slaan een schroef in het cilinderslot en trekken het slot er dan zo uit. Deze methode wordt steeds meer gebruikt en om hiervoor beschermd te zijn moet je dus een cilinderslot van SKG*** hebben.  

Panieksluiting

Binnen de categorie van SKG*** zit er wel nog verschil tussen het soort cilinderslot.Er is namelijk nog een andere functie op het slot wat voor jou belangrijk kan zijn. De Paniekfunctie, dit is een functie waarmee je ondanks dat er een sleutel aan de andere kant van het slot zit, je alsnog met een andere sleutel hetzelfde slot kan openmaken. Dit is met name handig als je bent buitengesloten. 

Keuze cilinderslot

Een cilinderslot van SKG* kan je goed gebruiken wanneer het niet belangrijk is of het inbraakwerend is. Wil je wel graag een slot wat goed inbraakwerend is dan is een cilinderslot SKG*** de beste optie, die is bestendig tegen kerntrekken. Om het voor jezelf makkelijker te maken als je buitengesloten wordt, is een panieksluiting ook belangrijk. Een middenweg tussen een cilinderslot SKG* en SKG*** is het cilinderslot met een SKG** die houd kerntrekken niet tegen maar zorgt wel dat inbrekers meer moeite hebben met het slot open krijgen.