Hoe plaats je een open haard?

Hoe plaats je een open haard?

20 juli 2021 0 Door Redactie

Het is een keer wat anders dan de berichten die hier op dit blog voorbij komen, maar desalniettemin is het niet minder belangrijk en interessant om te weten hoe dit proces in zijn werk gaat. Dit blog staat vol met handige tips, adviezen, weetjes en nog veel meer om een open haard aan te leggen in jouw eigen woning. Benieuwd naar hoe je dit kunt doen? Je leest het hier.

De eerste stap in het professioneel aanleggen van een open haard

Het aller eerste dat gedaan moet worden voordat er een open haard in huis kan worden geplaatst, is de plek ervan bepalen. Dit is belangrijk om van te voren te bepalen omdat er ook een afvoerkanaal moet worden aangelegd naar buiten, indien de open haard niet kan worden aangesloten op een bestaande luchtweg naar buiten.

Plaats een kartonnen plaat op de vloer in de afmetingen van de open haard en overleg met de opdrachtgever of deze tevreden is. Op het moment dat alles naar wens is, kan de daadwerkelijke open haard naar binnen worden geplaatst. Afhankelijk van het model dient er dienen er dan andere stappen te worden genomen.

Verschillende typen open haarden

Er zijn verschillende soorten open haarden te onderscheiden. De eerste is een klassieke houtkachel. Je kan er altijd voor kiezen om een houtkachel aan te schaffen, want deze modellen doen het altijd goed. Ga jij liever moderne of een klassieke houtkachels kopen?

De volgende soort open haard is een gaskachel. Gaskachels zijn een goed alternatief voor de klassiekere open haarden, omdat hiermee hetzelfde effect wordt bereikt, maar dan zonder continue naar buiten te hoeven om hout te klieven. Ook hier is het mogelijk om een moderner model te kiezen, of juist voor een klassiek gietijzeren uitvoering te gaan.

Tot slot zijn er elektrische haarden. Deze worden tegenwoordig ontzettend veel gebruikt in moderne huizen, omdat deze allemaal van het gas af willen. Ook is dit de beste optie wanneer je voor een CO2 neutrale kachel wil kiezen, mits het huis loopt op groene stroom. Het voordeel van elektrische haarden is dat het verschil met de andere twee typen vandaag de dag bijna niet meer is te onderscheiden. Zo zou je prima een elektrische haard kunnen verruilen voor een traditionele houtkachel, zonder er ook maar enig erg in te hebben.

Model bepaald, installeren kan beginnen

Het is van belang dat de onderliggende vloer niet wordt verhit door de kachel. Breng daarom eerst de bodemplaat aan, voordat je de kachel neerzet. Zodra de bodemplaat van de kachel ligt, kan het installeren beginnen van de rest van de kachel.

Zet deze vast op de vloer samen met de bodemplaat en laat vervolgens even rusten. Verbind de juiste toevoer en eventueel ook de afzuiging, en binnen de kortste keren kan ook jij genieten van jouw nieuwe open haard!