Hoe werkt een alarmsysteem?

Hoe werkt een alarmsysteem?

21 april 2021 0 Door Redactie

Heb jij last van inbrekers of wil je gewoon net een wat veiliger gevoel in huis? Dan kan een alarmsysteem een goede uitkomst zijn. Maar hoe werkt zo’n alarmsysteem precies? Wat kost het? En werkt het wel écht? 

Hoe werkt het? 

Veel alarmsystemen maken gebruik van magneetcontacten en bewegingsmelders. Een van deze systemen is bijvoorbeeld een AJAX alarmsysteem. Je maakt hier gebruik van een AJAX Hub. Dit is eigenlijk het centrale contactpunt van het alarmsysteem. Hierbij koop je verschillende onderdelen zoals magneetcontacten, bewegingsmelders en sirenes. Deze kun je op de plekken bevestigen waarvan jij denkt dat ze belangrijk zijn. Bijvoorbeeld de voor- en achterdeur en eventuele ramen die inbrekers kunnen forceren. Op het moment dat zo’n deur of raam geforceerd wordt, krijg je op jouw telefoon een melding. Je kunt het ook zo instellen dat de sirene meteen afgaat. 

Natuurlijk kun je ook instellen dat het alarmsysteem alleen actief is op bepaalde tijden of als je niet thuis bent. Het is wel heel onhandig dat als je door de gang gaat er de hele tijd een sirene afgaat of dat je gespamt wordt met meldingen. Heb je huisdieren? Dan zijn er ook bewegingsmelders die alleen op mensen reageren. Zo gaat het alarm ook niet de hele tijd af door jouw kat of hond.

Wat kost het? 

Een alarmsysteem kan vrij prijzig worden afhankelijk van hoeveel onderdelen je wilt hebben. Je kunt al een hele kit vinden vanaf zo’n 400 euro met de basisbenodigdheden. Indien je een heel groot huis hebt waar je meerdere bewegingsmelders, magneetcontacten en sirenes wilt hebben dan kunnen de kosten makkelijk opstapelen over de 1000 euro. Het installeren van een alarmsysteem is vrij simpel. Vooral het AJAX alarmsysteem, deze is draadloos. Je hoeft dus alleen de onderdelen te bevestigen op de belangrijke locaties en ze te verbinden met de AJAX Hub.

Werkt het wel echt?

Misschien twijfel je nog wel of een alarmsysteem echt werkt. Hoe efficiënt het alarmsysteem is, hangt veel af van de onderdelen die je gebruikt. Als je maar één bewegingsmelder gebruikt, is het veel minder effectief. Als iemand inbreekt op een plek waar deze melder niet staat, dan heeft het weinig zin. Als je zorgt voor een effectieve plaatsing, dan werkt het écht. Target alle locaties waar een inbreker mogelijk komt en dan gaat er meteen een alarm af op het moment dat er een poging wordt gewaagd. Zo schrik je de inbrekers direct af en gaan ze er snel vandoor. In de toekomst zullen ze ook niet proberen om nog eens in jouw huis in te breken.