Huis bouwen? Vergeet hier niet op te letten

Huis bouwen? Vergeet hier niet op te letten

31 oktober 2020 0 Door Redactie

Wanneer u van plan bent zelf een huis (te laten) bouwen, moet u al snel veel keuzes maken. Ineens komt er enorm veel op u af en dient u dingen te bepalen waar u van tevoren misschien niet eens aan gedacht had. Daarom zetten wij een aantal dingen op een rij waar u niet aan moet vergeten te denken voor – of tijdens – het bouwen van een huis.

1. Bepaal het budget

Voordat u daadwerkelijk op zoek gaat naar een kavel of nadenkt of over hoe u wilt dat het huis eruit gaat zien, is het belangrijk het budget vast te stellen. Op die manier weet u – en de externe partijen die u inschakelt – waar u aan toe bent. Zo wordt het maken van andere keuzes ook een stuk gemakkelijk. Tip; houd rekening met zo’n 10% speling, aangezien er zich altijd een aantal onvoorziene omstandigheden voor zullen doen waar u geld aan kwijt bent.

2. Kies het proces dat bij u past

Denk erover na of u het huis daadwerkelijk zelf – of samen met een architect – wilt ontwerpen, of dat u kiest voor conceptueel bouwen. Beide opties – en alles daartussen in – zullen voor u zowel voor- als nadelen bieden, en daarom is het verstandig deze tegen elkaar af te wegen. Kiest u bijvoorbeeld voor de vrijheden van het huis zelf (of samen met een architect) ontwerpen, of gaat u voor de zekerheid van conceptuele bouw?

3. Neem de tijd

Het is natuurlijk enorm spannend om een nieuw huis te gaan bouwen, en het is dan ook niet meer dan logisch dat u enthousiast zal zijn om het huis zo snel mogelijk af te krijgen. Vergeet echter niet de tijd te nemen om na te denken over de juiste beslissingen, zodat u later geen spijt krijgt. Er zal veel op u af komen en u zult keuzes moeten maken over dingen waar u van te voren nog niet eens aan gedacht had, wat misschien overweldigend kan worden. Daarom is het belangrijk rustig na te denken over de juiste keuzes.

4. Kies een aannemer die bij u past

Een belangrijke keuze in het proces van een huis bouwen, is de keuze voor een bepaalde aannemer. Maak gerust met verschillende aannemers een afspraak, zodat u kunt kijken hoe de verschillende aannemers te werk gaan en bij welke aannemer u u goed voelt. Het is belangrijk dat een aannemer meedenkt en u begeleid bij het proces. Daarnaast kunt erop letten wat voor soorten van bouwen de aannemer aanbiedt (denk aan catalogusbouw, conceptueel bouwen of traditionele bouw). En natuurlijk is het ook gewoon belangrijk dat u uzelf goed voelt bij een aannemer!