Innovatie in de bouw

Innovatie in de bouw

29 april 2021 0 Door Redactie

In de bouw is vooruit denken, berekenen en plannen van groot belang, bij ieder project. Als bouwkundige bent u namelijk medeverantwoordelijk voor veiligheid, duurzaamheid en gezondheid van gebouwen en hun omgeving. Innovatie en technologie spelen hierin een steeds grotere rol. In dit artikel leest u welke innovaties Van den Berg Bouwkundigen ziet en aan werkt, voor nu en voor de toekomst.

Data driven bouwafspraken

Projectpartners werken samen door hun data i.v.m. het project te delen binnen BIM. Het doel is dat bouwafspraken terug te vinden zijn in één platform/database. De bouwafspraken zijn data driven, met bijdragen vanuit ieders expertise. En: de bouwafspraken kunnen worden gestandaardiseerd, om toekomstige projecten efficiënter te maken. 

Meer dan 3D

Visualisaties in 3D zijn al enige tijd standaard in de bouw. De BIM-ontwerpen kunnen op het beeldscherm of in virtual reality worden bekeken. Van den Berg voorziet dat de drie dimensies (lengte, breedte, hoogte) steeds meer zullen worden uitgebreid. Het bouwbedrijf zelf voegt al informatie toe als planning (4D) en kosten (5D). Verder zien de experts oneindige mogelijkheden voor nieuwe dimensies (nD) als energieverbruik en facility management. Zo wordt het BIM-model een steeds efficiënter uitgangspunt, nog voor de schop in de grond gaat.

Generative Design

Zoals u weet is het ontwerp van een gebouw niet alleen een kwestie van smaak. In het ontwerp wordt rekening gehouden met tal van factoren, zoals bodemeigenschappen, beoogd gebruik en tal van omgevingsfactoren. Met generatieve design software is het mogelijk om op basis van voornoemde parameters tot een optimaal design te komen. U zorgt voor de data, de software doet de rest.

Lees over deze en andere innovaties in de bouw op de website van Van den Berg Bouwkundigen.