8 december 2021

ISO certificaat behaald, wat nu?

2 min read

Een ISO certificaat is een bewijs voor je organisatie dat je voldoet aan een erkende kwaliteitsnorm. Er zijn diverse certificaten te behalen voor bedrijven. Sommige zijn verplicht om werkzaam te zijn binnen een bepaalde branche, terwijl andere ISO certificaten bijdragen aan betere processen of een voordeel positie ten opzichte van de concurrent. Zo is ISO 14001 een goed voorbeeld om je te onderscheiden van een concurrent, met een focus op milieumanagement. Maar, het behalen van een ISO certificaat is niet het eindpunt. Het proces loopt daarna namelijk gewoon door. In deze blog lees je meer over de stappen na het behalen van een certificaat.

Delen 

Je hebt een certificaat behaald, het heeft moeite en tijd gekost, maar het is gelukt. Hier mag je als bedrijf natuurlijk trots op zijn. Deel daarom zowel intern, maar ook zeker extern dat je een certificaat hebt behaald en wat dit betekent. Hiermee maak je je stakeholders duidelijk waarmee je bezig bent geweest en welke voordelen dit oplevert. Communicatie met externe partijen kan natuurlijk door het informeren via een nieuwbrief of een update op de sociale mediakanalen. Maar vergeet ook niet op de website van de organisatie een vermelding te doen van het behalen van het certificaat. 

Onderhouden

Het behalen van een ISO certificaat betekent niet dat je deze voor altijd in het bezit houdt. Je dient daarom je processen continue te onderhouden en waar mogelijk blijven te verbeteren. Jaarlijks zal er waarschijnlijk ook een audit plaatsvinden om te bepalen of er nog steeds aan de voorwaarden voor certificering wordt voldaan. 

Aanvullende certificaten

Tevens kun je na het behalen van een certificaat een verdieping doen in het behalen van extra of aanvullende certificaten. Zo kun je na het behalen van ISO 22000 kiezen voor FSSC 22000. Dit is een aanvulling op de ISO norm. Deze wordt erkend door GFSI en voldoe je gelijk aan de voorwaarden die de meeste retailers stellen in de voedingsmiddelen industrie. Verdiep je dus vooral in aanvullende certificaten. Naast dat dit echt een toevoeging is op de management systemen en processen levert je dit een aanzienlijk voordeel positie op ten opzichte van de concurrentie.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *