23 januari 2022

Jouw bod moet passen bij je maximale hypotheek

2 min read
Bod moet kloppen met jouw maximale hypotheek

Je wil een bod doen maar je weet niet of dat bod wel past bij je maximale hypotheek.

Taxatiewaarde begrensd maximale hypotheek

Een veel gemaakt fout is het bieden op een huis zonder navraag te doen van de taxatiewaarde. Jouw maximale hypotheek mag nooit hoger zijn dan de taxatiewaarde. Al kan je op inkomen meer hypotheek lenen, de financiering is nooit hoger dan de marktwaarde.

Voorbeeld maximale hypotheekberekening

Op inkomen kan jij € 400.000,- aan hypotheek krijgen. Je hebt een huis gezien met een vraagprijs van € 350.000,-. De meest gemaakte fout met bieden is om een bod te doen van je maximale hypotheek op inkomen. Hoeveel overbieden op dat huis?

De meeste kopers bieden gewoon € 400.000,-. Stel nu dat de taxatiewaarde € 350.000,- bedraagt? Dat betekend dat je maximale hypotheek € 350.000,- bedraagt. Maximale hypotheek berekenen kan uitsluitend als je ook de woningwaarde weet van aan te kopen huis.

In dit voorbeeld betekend dat een eigen bijdrage van € 50.000,-. Verder ook de kosten koper met eigen geld betalen.

Hoe weet ik vooraf taxatiewaarde?

Bod moet kloppen met jouw maximale hypotheek

Er zijn een paar mogelijkheden om een indicatie te krijgen voor de marktwaarde.

  1. Ga naar huispedia.nl en zoek de waarde op (indicatie)
  2. Kijk op Funda en zoek m2 prijs op van de aan te kopen woning en vergelijk deze met prijzen in die plaats
  3. Bel een taxateur uit die regio

Nadere uitleg

Het zoeken op huispedia. Ga naar Google en vul in het adres van je aan te kopen woning met aan het eind huispedia. Hier staan richt waardes vermeld.

Kijk jij op Funda dan zoek de m2 prijs op van die woning. Helemaal onderaan staat de gemiddelde m2 prijs vermeld van alle huizen in die woonplaats. Het gemiddelde is een goede berekening.

Bel een taxateur.
Bel een taxateur en vertel hem dat je een bod wil doen op een woning. Vertel het bod en vraag hem of deze taxatie haalbaar is of niet. Indien niet haalbaar dan weet jij gelijk dat je eigen geld nodig hebt. Jouw bod moet altijd passen bij je maximale hypotheek en het eigen geld.

Overwaarde en hoger bieden

Stel je voor dat je een overwaarde hebt van € 100.000,- op je oude woning? Die € 100.000,- mag je gebruiken om te overbieden. Kan je dus minder lenen op inkomen dan kan je met spaargeld en overwaarde een hoger bod plaatsen.

Huis is nog niet verkocht

Het is niet erg dat je huidige woning nog niet verkocht is. Je krijgt van je bank een tijdelijke overbruggingshypotheek waarmee je dus je nieuwe huis kan kopen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *