Kies de juiste gipsplaat

Kies de juiste gipsplaat

31 december 2020 0 Door Redactie

Bij ieder project ga je op zoek naar de juiste materialen, zoals een gipsplaat die extra brandvertragend werkt of juist een betere geluidsisolerende functie heeft. Zomaar de eerste de beste gipsplaat kiezen kan nadelige gevolgen hebben voor de kwaliteit van het eindresultaat. Het laatste wat je kunt gebruiken tijdens je project is een nare verrassing of zelfs een teleurstelling in je materiaal. Iedere professional begrijpt dat de kwaliteit van materialen, mensen en gereedschap van grote invloed in het succesvol afronden van ieder project. De kwaliteit en functie van een gipsplaat kan variëren. Om hiermee rekening te houden tijdens de aanschaf, is het belangrijk om precies te weten wat de wensen en eisen van de opdrachtgever zijn.

Gipskartonplaat voor stevigheid

Een gipsplaat kan diverse eigenschappen hebben. Geluiddempend, brandwerend of zelfs waterafstotend. Er zijn twee hoofdgroepen gipsplaten, die vervolgens met gebruik van hulpstoffen beter zijn toe te passen op een specifieke klus. Voor de juiste keuze is het dus nodig om eerst te weten om welke eigenschappen het project vraagt. De gipskartonplaat is eigenlijk een gipsplaat die aan beide kanten wordt gestabiliseerd met karton. Door dit karton heeft de gipsplaat een veel betere weerstand tegen trekkracht. Bovendien zijn de gipsplaten gemakkelijker te verwerken. Wel heeft deze variant als nadeel dat de zuigkracht erg hoog is. Er is dus veel verf nodig tijdens de afwerking en de onbewerkte gipsplaat is gevoelig voor vocht.

Stootvaste gipsvezelplaat

De gipsvezelplaat bestaat uit een mengsel van papiervezels en gips die onder hoge druk worden geperst. Hierdoor krijgt de gipsplaat een hardere oppervlakte en is stootvast, maar lastiger te monteren. Bovendien zijn deze platen vochtgevoelig. Zowel de gipsvezelplaat als de gipskartonplaat is brandwerend. Dit komt door kristalwater dat chemisch gebonden is. Bij brand verdampt dit kristalwater en onttrekt het energie aan het vuur. De platen blijven hun eigen temperatuur vasthouden en op deze wijze wordt de brand vertraagd. Ook zijn beide gipsplaten geluidwerend en dus geschikt om te helpen een ruimte geluidsdicht te maken.

Nog beter afstemmen op het project

Door hulpstoffen toe te voegen aan de gipsplaat kunnen bepaalde eigenschappen worden versterkt. Met houtvezels wordt bijvoorbeeld de hardheid van het oppervlak verbeterd. Door een wasemulsie toe te voegen kan de eerder genoemde vochtgevoeligheid van de gipsplaat worden verminderd. Ook kunnen gipsplaten nog meer brandveilig worden gemaakt. Breng de aanschaf van je gipsplaten en andere materialen onder bij een professionele en betrouwbare partij. Op die wijze verhoog je de kwaliteit van jouw eindresultaat. Kies de juiste gipsplaat voor de klus en maak van je project een groot succes.