Redenen om een elektrische installatie te laten inspecteren

Redenen om een elektrische installatie te laten inspecteren

18 januari 2021 0 Door Redactie

In ieder bedrijf in Nederland komt een elektrische installatie voor. Toch zit er soms behoorlijk wat verschil tussen de omvang van elektrische installaties. Het ene bedrijf heeft voldoende aan een simpele groepenkast, terwijl een ander bedrijf een complexe installatie nodig heeft. Wat de omvang van de installatie ook is, het is altijd verstandig om deze regelmatig te laten inspecteren. Wij zetten hieronder een paar redenen voor zo’n inspectie op een rijtje.

1. Je voldoet aan alle wet- en regelgevingen

Er gelden nogal wat wetten en regels voor wat betreft elektrische installaties. Deze worden helaas lang niet altijd nageleefd. Zo worden installaties soms op een verkeerde manier aangelegd of uitgebreid. Dit kan op den duur voor problemen zorgen. Zo is de kans op kortsluiting een stuk groter als de elektrische installatie van jouw bedrijf niet voldoet aan de wet- en regelgevingen. Om dergelijke problemen voor te blijven, laat je de elektrische installatie periodiek controleren.

De overheid voert geen strikt beleid op het periodiek keuren van een elektrische installatie. Hierdoor denk je mogelijk dat zo’n inspectie niet nodig is. Dit is een misvatting. Wordt er iemand geëlektrocuteerd tijdens het werken met of aan de installatie? Dan wordt onderzocht of er periodieke controles hebben plaatsgevonden. Blijkt dat de elektrische installatie niet of te weinig is geïnspecteerd? Dan kun je een forse boete opgelegd krijgen. Reden genoeg om een gespecialiseerd bedrijf in te schakelen voor een Scope 8 inspectie.

2. Veiligheid wordt gewaarborgd

Wil je dat jouw medewerkers veilig kunnen werken? Zorg er dan ook voor dat je de elektrische installatie van jouw bedrijf periodiek gecontroleerd wordt. Je komt in dat geval tegemoet aan Artikel 3.2 van het Arbeidsongeschikthedenbesluit. In dit besluit staat als algemene vereiste dat de arbeidsplaats regelmatig gecontroleerd dient te worden ter bescherming van de werknemer. Nu vraag jij je mogelijk af hoe vaak zo’n inspectie plaats moet vinden. Dat verschilt per bedrijf. De frequentie kun je het beste laten bepalen door een professional. Zo weet je zeker dat de installatie vaak genoeg gekeurd wordt.

Wat er precies gedaan wordt tijdens zo’n inspectie? Allereerst voert de specialist een visuele controle uit. Daarnaast verricht hij verschillende metingen en beproevingen. Er zijn overigens inspecteurs die tijdens de inspectie een thermografisch onderzoek uitvoeren aan schakel- en verdeelinrichtingen. Op deze manier weet je zeker dat jouw elektrische installatie veilig is.

Laat ook andere installaties inspecteren

Naast de elektrische installatie kan het zijn dat er in jouw bedrijf ook nog andere installaties voorkomen. Een stookinstallatie is hier een goed voorbeeld van. In sommige gevallen is het verplicht om een stookinstallatie te laten keuren. Dit is noodzakelijk als de installatie een keuringsplicht heeft. Deze keuringsplicht geldt in dat geval niet alleen voor de stookinstallatie zelf, maar ook voor de brandstoftoevoerleiding. Dit is een onderdeel van de keuringsverplichting van stookinstallaties. Wil je de stookinstallatie laten keuren? Laat dan een Scope 7 inspectie uitvoeren door een gespecialiseerd bedrijf, zoals CSC Inspecties. Ben je van plan binnenkort een nieuwe stookinstallatie in gebruik te nemen? Dan moet je altijd eerst een Eerste Bijzondere Inspectie (EBI) uit laten voeren. Ook dit laat je over aan een specialist. Tijdens deze controle wordt de installatie gecontroleerd op de werking ervan, de veiligheid en het rendement. CSC Inspecties kan deze eveneens een EBI-inspectie (Scope 1 – 5) voor jou uitvoeren.