Verwarmen met plafondverwarming, dat werkt toch helemaal niet?

Verwarmen met plafondverwarming, dat werkt toch helemaal niet?

25 januari 2021 0 Door Redactie

Plafondverwarming. Misschien heb je er nog nooit van gehoord. Of misschien ken je het wel maar geloof je niet dat het werkt. Warme lucht stijgt immers toch op? Na het lezen van dit artikel heb je wellicht een andere mening over plafondverwarming.

Egale verspreiding van warme lucht

De meeste mensen verwarmen hun huis met een gewone radiator, een houtkachel of met vloerverwarming. Deze verwarmingsopties kennen we natuurlijk allemaal. Het nadeel bij een radiator en een houtkachel is dat de warmte maar vanaf 1 plek komt, waardoor hij erg hard moet werken om het hele huis warm te krijgen. Bij vloerverwarming en plafondverwarming heeft de warmte een egale verspreiding. Beide opties zijn dus goed voor het verwarmen van de gehele oppervlakte.

Werkt plafondverwarming wel?

Nu denk je misschien: ‘Warme lucht stijgt op, dus plafondverwarming werkt niet en vloerverwarming wel.’ Dit is echter niet het geval. De warmtestralen verspreiden zich juist naar de koude plekken in de ruimte. De warmte van plafondverwarming komt dus ook onder de tafel terecht. Bij plafondverwarming komt de warmte van boven waardoor het voelt alsof je lekker in de zon zit. Vloerverwarming zorgt juist weer voor lekker warme voeten. 

Verkoelen met plafondverwarming

Het is niet alleen mogelijk om je huis te verwarmen met plafondverwarming. Het systeem kan namelijk ook voor extra verkoeling zorgen. Verkoelen met vloerverwarming kan als minder prettig ervaren worden omdat dit zorgt voor koude voeten. Terwijl koelen met plafondverwarming juist zorgt voor een koel hoofd. Ten opzichte van een airco is plafondverwarming erg aantrekkelijk. Verkoelen met plafondverwarming is namelijk erg stil en tochtvrij. Daarnaast zorgt het voor een geleidelijke verkoeling omdat de koude lucht niet vanaf 1 plek komt.  

Verhoog de waarde van je huis

Het gebruik van plafondverwarming ten opzichte van een normale radiator zorgt voor een hogere waarde van je huis. Het verwarmingssysteem is van grote invloed op de duurzaamheid en het energielabel van de woning. Wil je meer weten over het verwarmen en verkoelen met plafondverwarming? Neem eens een kijkje op ClimaLevel