Vier tips voor zelf thuis klussen

Vier tips voor zelf thuis klussen

19 juli 2021 0 Door Redactie

In ieder huis is altijd wel iets te klussen. En als je een beetje handig bent, kun je met de meeste dingen zelf aan de slag. Het is natuurlijk belangrijk dat je weet wat je doet. Daarom zijn hier tips voor het klussen.

Zorg voor de juiste apparatuur

Bij de meeste klusjes moet je gebruik maken van apparaten. Deze maken het klussen makkelijker en sneller, en vaak ook netter. Je kunt een heleboel ook met de hand doen, maar dat kost een hoop tijd en moeite. Voor de meeste apparatuur geldt: je krijgt waarvoor je betaalt. Dat wil zeggen dat investeren in wat duurdere apparatuur je vaak ook een betere kwaliteit oplevert.

Niet alleen voor het klussen is apparatuur belangrijk, je moet ook precies kunnen meten wat je doet. Een liniaal is best handig, maar daarbij is de foutmarge vrij hoog. Het kan dus helemaal niet zo gek zijn te kijken naar een afstandsmeter laser. Deze meet de afstand tussen twee punten, bijvoorbeeld tussen twee muren, heel nauwkeurig. Zo weet je zeker dat jouw klus goed zal verlopen. Bij Astek kun je alle meetapparatuur vinden die je maar kunt bedenken. 

Haal alles in huis

Je hebt een hoop spullen nodig om te klussen. Het is dus wel zo handig als je alles in huis haalt voor je begint. Dat klinkt als het intrappen van een open deur, maar het gaat nog regelmatig fout. En niets is zo vervelend als lekker bezig zijn met je klusje en er dan achter komen dat je geen schroeven in huis hebt, waardoor je toch weer naar de bouwmarkt moet. Het gaat dus niet alleen om apparaten, maar ook om alles wat er verder bij het klussen komt kijken. Als je zeker weet dat je alles in huis hebt, kun je lekker aan de slag.

Denk om de veiligheid

Veel apparatuur die je gebruikt om te klussen is zwaar en sterk. Er gebeuren dan ook regelmatig ongelukken tijdens het klussen. Het is niet de bedoeling je daarmee af te schrikken, maar het is wel belangrijk dat je goed nadenkt over jouw veiligheid en de veiligheid van de mensen om je heen. Om te beginnen is het altijd goed om stevige klushandschoenen in huis te hebben. Hiermee bescherm je niet alleen je vingers, ze zijn ook prettig als je zware dingen moet tillen en voorkomen blaren op je handen. Verder is een goede beschermbril helemaal zo gek nog niet, voor splinters of scherven die tijdens het klussen vrijkomen. En ben je echt met zware spullen in de weer, overweeg dan werkschoenen, zodat je geen blauwe tenen oploopt als je iets laat vallen.

Denk na over vergunningen

Voor de meeste kleine klussen heb je geen vergunning nodig. Zeker als je in huis aan de slag gaat hoef je je hier niet druk om te maken. Grotere klussen, zoals uitbouwen, dakkapellen of bomen verwijderen, vereisen vaak wel een vergunning. Het is belangrijk dat je deze aanvraagt, zodat je geen boete krijgt en al je harde werk weer terug moet draaien. Wees op tijd met het aanvragen van je vergunning: de gemeente heeft vaak best een tijdje nodig voor het verwerken van jouw aanvraag.