Hoe bouw je een duurzaam huis?

Hoe bouw je een duurzaam huis?

5 maart 2021 0 Door Redactie

Tegenwoordig is groen denken en doen het motto van veel bouwbedrijven. Door de nieuwe CO2 regelingen is groen doen aan de orde van de dag. En niet alleen de materialen die gebruikt worden inde bouw dienen beter te zijn voor het milieu, ook het eindresultaat van de werkzaamheden dient op zijn eigen manier een steentje bij te dragen aan een betere wereld.

In veel gevallen wordt dit gerealiseerd met het isoleren van een gebouw. Of dit nu een fabriek, kantoorpand of woning is. In dit blog zullen we wat dieper ingaan op die laatste. Want, hoe zorg je er nu zelf voor (wanneer je zelf een huis gaat bouwen) dat jouw woning ook volgens deze standaard wordt gebouwd? Dat lees je hier. Benieuwd geworden? Lees dan snel verder!

Het begint allemaal bij het ontwerp

Wanneer je zelf een woning wil bouwen is het van essentieel belang dat je hier ook een expert naar laat kijken. Begrijp het niet verkeerd, als je zelf een duidelijk idee in jouw hoofd hebt dan is het alleen maar beter voor de architect om de woning te realiseren. Deze kan jouw idee namelijk goed omzetten in een daadwerkelijke blauwdruk voor het pand.

Zeker wanneer het gaat om in acht neming van het milieu. Denk bijvoorbeeld eens aan de regelgeving, wetten en ander papierwerk waarvan je op de hoogte moet zijn wanneer je een pand op gaat zetten vanaf de grond. Dit is niet iets waar jij jezelf als toekomstige bewoner aan moet gaan branden, want dan zie je wellicht al snel door de bomen het bos niet meer. Daarom is het belangrijk om jouw idee te vertellen aan een expert, die al gauw voor jou het idee op papier kan zeten, met de nodige maatregelen die het milieu ontzien. Denk bijvoorbeeld maar eens aan het meenemen van duurzame materialen zoals beton, of het intekenen van muurisolatie.

Vervolgens kan het bouwen beginnen

Wanneer het ontwerp helemaal naar jouw smaak is, kan er begonnen worden met het bouwen van jouw droompaleis. Ook hier moet er weer met van alles rekening worden gehouden. De aannemer moet bijvoorbeeld gecertificeerd zijn voor het onderdeel waar deze over gaat. Denk bijvoorbeeld eens aan vloer isolatie kopen. Dit is iets wat zorgvuldig dient te geburen, wil je het van de juiste materialen gemaakt hebben. Je kan jezelf altijd laten informeren door de betreffende partij over de punten die er echt toe doen in hun vakgebied. Daarna is de keuzen volledig voor jou om daar ook mee door te gaan.

En op deze manier wordt jouw droomhuis, een duurzame oase waardoor het milieu (en jouw portemonnee) gespaard worden.