Waarom is een bouwkundige keuring zo belangrijk?

Waarom is een bouwkundige keuring zo belangrijk?

19 januari 2021 0 Door Redactie

Wanneer je van plan bent om iets te kopen spreekt het voor zich dat je graag precies wil weten wat je gaat kopen. Dat lijkt logisch, maar in de praktijk tasten veel mensen op bepaalde vlakken toch soms nog in het duister. Dit is zo bij kleine aankopen, maar zelfs ook bij grote investeringen. Neem nu bijvoorbeeld de aankoop van vastgoed. Heel veel mensen die vastgoed willen kopen laten daarbij geen bouwkundige keuring uitvoeren. Op het eerste zicht geen probleem, tot er zich bepaalde onverwachte kosten aandienen. Wanneer dat gebeurt is het namelijk zo dat heel wat mensen daardoor in de problemen komen. Wil jij zo’n problemen graag kunnen voorkomen? Dat kan! Hoe? Dat ontdek je meteen hier op deze pagina! 

  1. Welke inzichten biedt een bouwkundige keuring je precies? 

Het aanschaffen van een woning brengt een enorme verantwoordelijkheid met zich mee. Dit niet in het minst op financieel vlak. Veel mensen springen hier toch net wat te licht mee om waardoor ze tegen de nodige financiële problemen aanlopen. Het aanvragen van een bouwkundige keuring zorgt ervoor dat je kan rekenen op de mening en inschatting van een echte expert. Hij of zij zal met andere woorden exact kunnen aangeven waar er zich mogelijk (verborgen) gebreken kunnen bevinden in de woning. Zo kan je perfect inschatten hoe groot (of hoe klein) de kans is dat je binnen de kortste keren met extra kosten te maken krijgt.

  1. Hoe achterhaal je alle vaststellingen tijdens een bouwkundige keuring? 

Het uitvoeren van een bouwkundige keuring is eigenlijk nog maar de eerste stap. Uiteindelijk is het namelijk zo dat deze bevindingen kenbaar gemaakt zullen moeten worden aan de potentiële eigenaar van het vastgoed. Dit gebeurt door middel van een bouwkundige rapport. Een dergelijk rapport geeft je een schriftelijke weergave van verschillende zaken, namelijk:

  1. De actuele staat van het pand in kwestie; 
  2. Het eventuele achterstallige onderhoud dat moet worden uitgevoerd; 
  3. De kosten waar je op korte en middellange termijn rekening mee moet houden;

Deze drie verschillende zaken zijn voor jou als potentiële woningeigenaar ongelofelijk belangrijk om te achterhalen. Heb je hier geen volledig beeld van? Dan is de kans zomaar meer dan aanzienlijk te noemen dat je tegen vervelende verrassingen aan zal lopen.

  1. Met welke kosten moet je rekening houden?

Het spreekt voor zich dat een bouwkundige keuring niet gratis wordt uitgevoerd. Dit gezegd hebbende is het zo dat de kosten hiervoor veel lager uitvallen dan veel mensen vermoeden. Het komt nog steeds erg vaak voor dat mensen het laten uitvoeren van zo’n keuring uitstellen omdat ze vrezen dat er hoge kosten aan verbonden zijn. Dat hoeft zeker niet zo te zijn, integendeel. Wel is het zo dat de kostprijs die wordt aangerekend onder meer afhankelijk is van de grootte van de woning. Des te groter de woning, des te hoger de kostprijs voor de bouwkundige keuring dus zal komen te liggen. Dat is echter compleet normaal. De keuring zal in dat geval namelijk ook meer tijd in beslag nemen. Toch, door een bouwkundige keuring te laten uitvoeren kan je ongelofelijk veel kosten en slapeloze nachten uitsparen. Dat is op het einde van de rit uiteindelijk toch het belangrijkste.
Homekeur is dé specialist voor het uitvoeren van een bouwkundige keuring!