Waarom leg je halfverharding aan

Waarom leg je halfverharding aan

9 februari 2021 0 Door Redactie

Ongetwijfeld ben je al eens over halfverharding heen gefietst, gelopen of gereden. Halfverharding wordt namelijk gebruikt voor fietspaden, wandelpaden, erfverharding, golfbanen en zelfs begraafplaatsen. Maar waarom leg je halfverharding aan? In dit artikel lees je meer over wat halfverharding is, de verschillende soorten en wat de voordelen van halfverharding zijn.

Wat is halfverharding?

Halfverharding is niet één soort grond, maar bestaat uit verschillende soorten. Zo worden grind, leemgrind, gebroken puin, stol en kleischelpen verstaan onder halfverharding, maar ook bijvoorbeeld boomschors. Qua de prijs voor het aanleggen is halfverharding een goede optie, omdat het relatief goedkoop is voor verharding aanleggen. Halfverharding heeft vanwege de gebruikte soorten een natuurlijke uitstraling. 

Verschillende soorten halfverharding

Wellicht een van de bekendste soorten van halfverharding is grind. Grind is rond en behoudt een goede losse toplaag, omdat het nauwelijks verkleeft. Grind blijft echter wel los liggen. Voor wie dat liever niet heeft is er ook leemgrind. Leemgrind is grind waar een laag leem aan is toegevoegd, waardoor het wel verkleeft en dus beter blijft liggen. Naast grind en leemgrind is er ook nog een mengsel van zand, grind en leem, genaamd stol. Doordat hier ook zand aan is toegevoegd zorgt het voor een vastliggende bovenlaag en een goede houvast. Ook zijn kleischelpen een soort halfverharding. Kleischelpen zijn een zeer stevige vorm van halfverharding. De klei zorgt ervoor dat de schelpen zich aan elkaar gaan hechten en dus een stevige vorm krijgen. Als laatste halfverhardingen die in dit artikel behandeld gaan worden zijn er ook nog boomschors en houtsnippers. Deze vormen van halfverharding worden voornamelijk gebruikt voor bospaden en tuinpaden voor voetgangers. Een nadeel aan deze vorm is dat ze redelijk snel verteren, waardoor het regelmatig aangevuld moet worden om een goede halfverharding te houden. 

De voordelen van halfverharding

Doordat er natuurlijke materialen gebruikt worden voor het leggen van halfverharding, maar er geen sprake is van bestrating, oogt halfverharding natuurlijk. De meeste vormen van halfverharding hebben ook weinig onderhoud nodig, op de boomschors en houtsnippers na bijvoorbeeld. Ook raakt halfverharding bijna niet beschadigd. Zoals eerder is behandeld in dit artikel is de prijs ook een enorm voordeel van halfverharding. Een verharding van tegels of stenen is een stuk duurder dan een halfverharding van bijvoorbeeld grind of leemgrind. Als laatste punt laat halfverharding ook veel water door of houdt het een tijdje vast. Doordat het vastgehouden wordt, gaat het niet in grote stromen naar het riool.