Wanneer heb je een notaris nodig?

Wanneer heb je een notaris nodig?

17 februari 2021 0 Door Redactie

Als je gaat trouwen is dat natuurlijk super spannend. Er moet van alles geregeld worden. Een trouwjurk, taart, ringen, maar ook het papierwerk moet kloppen. Dit kan je regelen bij een notaris. Zij helpen jou met het opstellen van de belangrijkste richtlijnen en kunnen jou advies geven over de verschillende opties. Dat zijn er vaak nogal wat dus de juiste hulp is belangrijk.

Wat is een notaris?

Om bij het begin te beginnen, wat is een notaris precies? Een notaris is een jurist en ambtenaar die afspraken tussen verschillende partijen officieel vastlegt. Zij kunnen je ook advies geven over bepaalde keuzes die je moet maken. De ambtenaren zullen altijd onpartijdig en onafhankelijk antwoorden, zij kijken naar de belangen van alle partijen die deel uitmaken van het opgestelde document. Dit opgestelde document wordt vaak een akte genoemd.

Een notaris legt altijd een eed af en wordt benoemd door de koning tot zijn of haar functie. Ook worden zij verplicht om zich aan te sluiten bij de KNB. 

Ambtenaren zijn bevoegd door de overheid om verschillende soorten aktes te creĆ«en. Dit kunnen bijvoorbeeld testamenten, hypotheekakten, huwelijkse voorwaarden of echtscheidingsakten zijn. 

Zit er een notaris bij mij in de buurt?

Als je een notaris nodig hebt voor bijvoorbeeld een echtscheiding is het wel fijn als deze in de buurt zit. Notarissen heb je eigenlijk wel door heel het land zitten, in de grotere steden heb je er vaak meerdere zitten. Dat is natuurlijk erg fijn, zo kan je kiezen tussen verschillende notarissen en aan de hand daarvan beslissen welke het beste jou kan helpen met de problemen die je hebt.

Mocht je in Gelderland wonen heb je heel veel verschillende notarissen waar je terecht kan. Notaris Arnhem bijvoorbeeld is praktisch als je in de buurt woont van Arnhem en de hulp nodig hebt van een notaris.

Mocht je meer in de buurt van Lent wonen kan notaris Nijmegen een goede optie zijn. Nijmegen is vanaf Lent niet al te ver. Zo hoef je niet eerst lang onderweg om bij een notaris terecht te kunnen. 

Waarvoor kan ik een notaris inschakelen?

Zoals eerder beschreven kan je ook terecht bij een notaris voor bijvoorbeeld een testament. Dit is een document waarin staat wat er gebeurd als je komt te overlijden. Hierin staan je wensen en wat je aan wie wilt schenken. Dit is belangrijk om te regelen wanneer je wat ouder wordt en nog niks geregeld hebt voor je nalatenschap. Als je dit goed gedocumenteerd wilt hebben, kun je naar een notaris. Zij kunnen alles geordend in een akte opstellen dat als de tijd er komt je familieleden jouw wensen kunnen verwezenlijken.

Een ander voorbeeld waar je een notaris voor kan inschakelen is het opstellen van een leveringsakte. Deze akte is belangrijk als je een huis wilt verkopen of aanschaffen. Het is belangrijk dat je de uiterlijke datums scherp hebt. Deze datums moet je verplicht laten vaststellen bij een notaris en worden ondertekend door de kopende en verkopende partij. Hiermee voorkom je verwarring en andere eventuele problemen.