23 januari 2022

Wanneer heb je een staalkabel nodig?

2 min read

Een staalkabel bestaat uit stalen draden die geslagen worden rondom een kern. Staalkabels kunnen doordat ze bestaan uit meerdere staaldraden, eindeloos aan elkaar geslagen worden. Hierdoor kan de kabel in elke lengte naar wens geslagen worden en is het dus ook geschikt voor lange afstanden en hoogten. Doordat de kabel van staal gemaakt wordt en is het uitermate geschikt voor hijswerk zoals bij liften, kabelbanen en lieren, maar ook voor trek werk zoals het trekken van voertuigen en andere voorwerpen.

Het voordeel aan van een staalkabel is dat het een grote trekkracht heeft, maar ook dat het niet rekt, krimpt of van dichtheid verandert wanneer de luchtvochtigheid verandert. Dit maakt het ook het perfecte bevestigingsmateriaal voor zwaardere en duurdere voorwerpen. Het is lastig om een staalkabel kapot te maken en daardoor is de kans dat de kabel scheurt ook kleiner. Staalkabels worden dan ook voornamelijk toegepast bij kranen, schepen, architectuur, hei-installaties, bouw en personenliften en in het transport.

De Verschillende Soorten Staalkabels

Staalkabels zijn bij Bevestigingsmateriaal verkrijgbaar in verschillende diktes en bestaande uit een verschillende hoeveelheid draden. Elke dikte past weer bij een ander doel. Zo is een 7 x 19 staaldraad opgebouwd uit zeven strengen van 19 draden en daardoor heel erg soepel. Hierdoor beweegt de staalkabel meer en is het beter geschikt voor schijven, katrollen en hijstoepassingen. Voor een toepassing als tuidraad kan er beter gekeken worden naar een 7 x 7.  De staalkabels zijn beter geschikt als eindverbindingen bij balustrades, hekwerken maar ook in scheepvaart en architectuur. Bij Bevestigingsmateriaal is het ook zo dat er veel flexibiliteit is in de oplevering van de staalkabels. Zo kunnen de staalkabels op maat gemaakt worden en zijn de benodigde accessoires zoals karabijnhaken, staalkabelspanners, puntkousen, persklemmen, walsterminals en nog veel meer verschillende bijbehorende voorwerpen mee te bestellen bij de kabels.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *