8 december 2021

Wapeningsstaal; een van de beste vormen van betonwapening

2 min read
Wapeningsstaal

Wapeningsstaal

Wapeningsstaal is een van de talrijke manieren om wapening (oftewel versterking) van beton mee vorm te geven. Betonwapening is in veel toepassingen sowieso nodig. Vooral bij constructies van (grote) bouwwerken is dat zo. Je moet je immers beseffen dat beton, hoe stevig en robuust het ook mag ogen, niet alles alleen kan. Belangrijkste hierbij is dat beton wel in staat is drukkrachten op een bouwwerk op te vangen, maar niet of nauwelijks trekkrachten. Daarom brengt men wapening aan. Deze wapening neemt derhalve de trekkrachten voor zijn rekening. Een beproefde methode is om wapeningsstaal hiervoor in te zetten. In de loop van dit artikel zal je steeds duidelijker worden waarom dat zo is.

Wapeningsstaal

Versterking beton

Dit is natuurlijk het belangrijkste voordeel van wapeningsstaal. Staal biedt simpelweg een forse versterking aan welke betonnen constructie dan ook. Dit vanwege de kracht en de robuustheid die van staal als materiaalsoort zelf uit gaat.

Lange levensduur

Wanneer je wapeningsstaal koopt van een gerespecteerde specialist op het gebied van betonwapening, dan mag je er van uit gaan dat de kwaliteit van dit staal ook uitstekend is. Onder goede kwaliteit wordt dan ook een lange levensduur verstaan. Dat is van wezenlijk belang voor welke soort betonwapening dan ook. Heb je namelijk eenmaal een constructie van gewapend beton staan, dan wordt een bouwwerk doorgaans verder afgemaakt. Niet dat het helemaal onmogelijk is op een dag nog iets aan die wapening te doen, maar het mag duidelijk zijn dat je dit het liefst zo min mogelijk doet. 

Gunstig in onderhoud

Ander voordeel dat wapeningsstaal met zich meebrengt is dat deze soort van materiaal niet al te intensief moet onderhouden worden. Ook dat is met name bij betonwapening een eminent voordeel. Het behoeft immers geen betoog dat een onderhoudsklus een de wapening van beton een lastig en intensief (en dus kostbaar) karwei is.

Een voordelige keuze

Wapeningsstaal is stevig, gaat lang mee en hoeft nauwelijks onderhouden te worden. Dan zal het wel een dure oplossing zijn, zou je misschien denken. Toch niet! Wapeningsstaal is een type betonwapening die relatief niet duur uitvalt. Zeker als je je beseft hoe lang wapeningsstaal mee gaat en hoe weinig werk je er in de toekomst aan hebt, kun je de investering in dit materiaal zonder meer een financieel gunstige noemen.

Wapeningsstaal

Wapeningsstaal aanschaffen

Wanneer je van plan bent wapeningsstaal aan te schaffen, dan is het natuurlijk zaak dit gelijk goed te doen. Verdiep je dus zeker even in de mogelijkheden die je hierbij hebt. Goed om nu alvast te weten is dat er staven wapeningsstaal in gestandaardiseerde lengtes en diameters verkrijgbaar zijn. Deze standaardmaten zijn doorgaans gunstig geprijsd en snel leverbaar. Natuurlijk kun je wapeningsstaal ook her en der op maat laten maken, knippen en/of buigen. Mogelijk heb je dan wel te maken met een langere levertijd en hogere kosten. Hoe dan ook kun je hiervoor het best aankloppen bij een allround specialist, eentje die (nagenoeg) alle soorten betonwapening verkoopt. Zij kunnen je immers het best de verschillen tussen de diverse wapeningssoorten uitleggen.