Wat is VCA en waarom is het zo belangrijk?

Wat is VCA en waarom is het zo belangrijk?

14 januari 2021 0 Door Redactie

Op dit moment zijn er in Nederland meer dan 15.000 bedrijven met een VCA certificering en dat nummer is groeiende. Als jij werkzaam bent in de bouw dan heb je vast van deze afkorting gehoord. De letters staan voor Veiligheid, gezondheid en milieu, Checklist Aannemers. Het woord checklist is wat misleidend, want het is een uitgebreide en lange cursus waarin medewerkers leren hoe veiligheid, gezondheid en milieuvriendelijkheid altijd voorop te zetten. Bedrijven met de VCA certificering geven aan deze drie punten belangrijk te vinden in hun bedrijfsvoering. Het is niet voor niets één van de belangrijkste certificeringen in de bouw.

Wat betekent de VCA certificering precies?

Je haalt de certificering door een cursus te doen en heb je deze gehaald dan krijg je een diploma. Als jij dit diploma hebt gehaald, dan kun je dat op je CV zetten. Een bedrijf ziet dan direct dat jij weet hoe je met gezondheid, veiligheid en milieuvriendelijkheid moet omgaan op de werkplek. Veel werkgevers sturen de werknemers verplicht op VCA cursus, omdat ze willen laten zien dat deze drie punten in het bedrijf centraal staan. Deze bedrijven geven aan dat ze willen verbeteren en investeren in het creëren van de beste werkplek voor hun werknemers. Dat is natuurlijk een positief bericht om af te geven dat aandacht trekt.

Twee verschillende cursussen

Voor werknemers zijn er twee verschillende cursussen die je kunt volgen. Er is de VCA basis en de VOL cursus. De basiscursus is bedoeld voor medewerkers en de VOL cursus is voor leidinggevenden en ZZP’ers. Deze laatste cursus is de basiscursus inclusief het organiseren van veiligheid voor medewerkers op de werkvloer. Daar horen dan onder andere ook het uitvoeren van risicoanalyses veiligheidsprocedures bij. Daarnaast zijn er ook certificeringen voor bedrijven, aannemers en uitzendorganisaties en het VIL VCU diploma voor medewerkers van uitzendbureaus.

Een overzicht van de inhoud

Er zijn verschillende VCA cursussen, maar er zijn enkele onderwerpen die altijd terugkomen. Je kunt dan denken aan de wet- en regelgeving, ongevallen en noodsituaties, brand en explosies, straling en elektriciteit, risico’s en aanpak, gevaarlijke stoffen, gereedschappen en machines, werken op hoogte, ergonomie, risicovolle werkzaamheden, hijsen en heffen en beschermingsmaatregelen. Er komt tijdens een cursus bijzonder veel aan bod en de informatie die je krijgt helpt je ongevallen te voorkomen. Het is dus niet vreemd dat werknemers hier zoveel waarde aan hechten en dat je in de bouw eigenlijk niet meer zonder deze certificering kunt. 

Op zoek naar een goede school

Wil jij ook je VCA certificering halen, dan is dat altijd een goed idee. Het is tijd om op zoek te gaan naar een goede school, want zij moeten je begeleiden en helpen te slagen voor je examen. Kies een school uit met een klaslokaal in je buurt, die goed lesmateriaal aanbiedt en kwalitatieve lessen. Soms wordt het slagingspercentage gegeven, wat bijzonder handig is om te zien hoe succesvol ze zijn. In e meeste gevallen kun je je VCA diploma binnen een dag halen.