Wat kost een mobiele airco of aircooler aan energie?

14 januari 2021 0 Door Redactie
Afbeelding met muur, vloer, binnen

Automatisch gegenereerde beschrijving

Het is steeds langer warm in Nederland. Niet alleen waren de afgelopen zomerperiodes extreem heet, óók hielden de warme temperaturen langer stand. Zo was het in 2020 méér dan 100 dagen warmer dan 20 graden. Het is pas de elfde keer dat dit voorkomt. Op zulke warme dagen worden mobiele airco’s en aircoolers veelvuldig ingezet voor wat verkoeling. Dat ziet men terug op hun energierekening. Maar hoeveel energie verbruiken deze apparaten nu precies? We zochten het voor je uit.

Energieverbruik mobiele airco

Een mobiele airco is enorm effectief. Door het gebruik van koelvloeistof bij het koelen kan een mobiele airco de temperatuur in een ruimte met wel 10 graden omlaag brengen. Het stroomverbruik van een mobiele airco bij 200 uur gebruik is ongeveer 200 kWu. Dit komt neer op zo’n 45 euro. Dat valt over het algemeen dus best mee! Wil je een mobiele airco 3 uur gebruiken in de slaapkamer, bijvoorbeeld voor het slapen gaan. Dan kost dat je maar 68 eurocent. Let wel op dat de energiekosten per mobiele airco kunnen verschillen. Om de energierekening zo laag mogelijk te houden wordt aangeraden de beste mobiele airco van het moment te zoeken. De nieuwste modellen zijn namelijk meestal het meest zuinig.

Verbruik aircooler

Een aircooler, of luchtkoeler, is minder effectief dan een mobiele airco maar kan ook voor een fijne verkoeling zorgen. Zo’n aircooler koelt door middel van water en is daarmee in staat de temperatuur tot 3 graden te verlagen. Het apparaat is dus effectiever dan een ventilator. Bij 200 uur gebruik, is het verbruik van een luchtkoeler ongeveer 20 kWh. Dat betekent dat je voor 3 uur koelen maar 6 eurocent kwijt bent. Ook dit geldt enkel voor de beste aircoolers.

Keuze maken

Wil je voor weinig energiekosten een ontzettend effectief systeem? Dan is de mobiele airco de beste keus. Wil je de energiekosten zo laag mogelijk houden en een ruimte tot enkel 3 graden verkoelen? Dan kun jij het ook prima af met een aircooler! Maak de juiste keus kom je dagen aankomende zomerperiode aangenaam door.