9 december 2021

Wat levert een groen dak op?

2 min read

Een groendak heeft een aantal grote voordelen, maar ook een aantal nadelen. In dit artikel licht ik ze voor je toe. Allereest kan er onderscheid gemaakt worden tussen twee soorten groendaken: extensieve en intensieve groendaken. Een extensieve groendak is een daktuin waar weinig onderhoud nodig is. De opbouwhoogte en de belasting op de dakconstructie is bij deze daken wel beperkt, namelijk ongeveer 150 kg/m2. Dit daksoort heeft vaak één soort beplanting, bijvoorbeeld Sedum of gras. Een intensieve groendak is een daktuin met begroeiing, deze vind vindt je ook in een normale tuin. Dit soort heeft regelmatig onderhoud nodig en moet beloopbaar zijn. De opbouwhoogte is hoger dan bij extensieve groendaken en de extra belasting op het dak is ook groter namelijk 250 kg/m2 of meer. De Dakvergroeners plaatsen groendaken.

Langere levensduur en goed voor milieu

Door de groene laag vegetatie op je dak is het dak materiaal beter beschermt tegen UV-straling en andere weersinvloeden. Ook beschermt een groendak het dakbedekking tegen erosie. Hierdoor gaat je dakbedekking 2 á 3 keer langer mee dan bij een traditioneel dak. Dit is dus goed voor je groendak onderhoud. Daarnaast bevorderd een groendak de biodiversiteit. Sedum trekt bijvoorbeeld bijen en hommels aan. Zij zijn verantwoordelijk voor de kruisbestuiving van planten en verhogen de biodiversiteit in jouw buurt. Ook kan een groendak vogels, vlinders en andere insecten aantrekken. Bovendien nemen de planten daarbij ook de fijne stofdeeltjes en stikstof uit de lucht op en zetten CO2 om in zuurstof.

Verlaagd de temperatuur en positief effect op gezondheid

Ook heeft een begroeid dak invloed op de omgevingstemperatuur. De omgevingstemperatuur zakt namelijk doordat de vegetatie op het groendak het water opslaat en hierna verdampt. Hiernaast absorberen reflecteren planten zonlicht. Deze dingen zorgen ervoor dat de temperatuur met enkele graden omlaag gaat. In hete zomers kan dit erg fijn zijn, vooral in steden. Bovendien zorgt de toename van groen voor stressvermindering in de buurt en heeft groen een positieve invloed op humeur en algemene gesteldheid. Uit onderzoek blijkt namelijk dat groen zorgt voor ontspanning en minder stress geeft. Het gemeenschappelijk aanleggen van groene daken in een wijk brengt de mensen tot elkaar en maakt de buurt leefbaarder.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *