Welk hout past bij uw project?

Welk hout past bij uw project?

19 november 2020 0 Door Redactie

Bent u van plan binnenkort te verhuizen, verbouwen of uw tuin eens goed aan te pakken? Dan is er een kans dat u te maken krijgt met een bouwproject waarbij u hout nodig heeft. Maar welke houtsoort kiest u dan, en waar moet u op letten? Wij zetten de belangrijkste punten voor u op een rij.

Binnen of buiten?

Ten eerste is het belangrijk om na te denken over of u het hout voor een project binnen of buiten gaat gebruiken; de ene houtsoort is immers geschikt voor het één en de andere voor het ander. Wanner u van plan bent het hout binnen te gebruiken, maakt het eigenlijk niet heel veel uit wat voor houtsoort u kiest. Zowel zachthout als hardhout is geschikt om binnen te gebruiken, bijvoorbeeld voor meubels.

Wanneer u van plan bent het hout buiten te gebruiken, is het sowieso het beste om een hardhoutsoort te kiezen. Deze soort is over het algemeen duurzamer en gaat dus langer mee. Daarnaast is iedere soort ingedeeld in een bepaalde duurzaamheidsklasse. Hierbij geldt hoe duurzamer het hout, hoe langer het meegaat. En dus hoe geschikter voor buiten. De meest gebruikte houtsoorten voor buiten – en dus over het algemeen duurzame soorten – zijn douglas hout, geïmpregneerd hout en steigerhout.

houtsoort

Sterkte van de houtsoort

Naast de duurzaamheid, is het ook belangrijk om op de sterkte van de houtsoort te letten. Voornamelijk wanneer u het hout wilt gebruiken om daadwerkelijk mee te bouwen, is het natuurlijk van belang dat het hout hier sterk genoeg voor is. De sterkte van de houtsoort wordt bepaald door de structuur van de vezels die het hout bevat. Om erachter te komen hoe sterk een bepaalde houtsoort is, kunt u kijken naar de sterkteklasse. Net zoals bij duurzaamheid, is iedere houtsoort wat betreft sterkte namelijk ook ingedeeld in een bepaalde klasse.

Wilt u er zeker van zijn dat u de juiste houtsoort kiest? Laat u dan informeren bij een houthandel. U kunt ook online op zoek naar een houthandel die u meer informatie kan geven, zoals https://www.houtdirect.nl/.