Zelf een pergola maken met ronde palen: zo moet het

Zelf een pergola maken met ronde palen: zo moet het

19 januari 2021 0 Door Redactie

Wil jij ook zo graag zo’n prachtige houten pergola in je tuin? Met ronde palen van hout kun je dat vrij gemakkelijk realiseren. Tenminste, als je een beetje hulp hebt en een beetje kunt klussen. Benieuwd hoe dat moet? Dat ontdek je hier.

Uitgraven en meten: het begin

Meet de pergola uit en graaf de gaten voor de palen met behulp van een grondboor. Voor een stevige constructie moeten de palen minimaal 60 centimeter de grond in. Hiervoor kun je het beste ronde palen gebruiken met een punt erop want deze krijg je beter in de grond. Leeg vervolgens de zak snelbeton in het gat en verspreid het goed rondom de paal. Giet hier vervolgens een emmer water bij en het uitharden begint meteen.

De liggers maken

Als alle palen rechtop staan die rechtop moeten dan kun je beginnen met de liggers erop vast te maken. Dat doe je met lange schroeven die je door de ligger in de kop van de paal draait. De liggers zijn dus de liggende stukken hout die het dakje maken. Je kunt ze trouwens ook aan de zijkant van die staande paal vastmaken maar dat kan ook gewoon met lange schroeven. De minimale lengte moet tenminste 1,6 keer de dikte van de ligger zijn. 

ronde palen

De lengte van de palen

Om rustig onder de pergola door te kunnen lopen zonder het gevoel te hebben dat je moet bukken, is een hoogte van 220 centimeter aan te raden. Aangezien rond de 60 centimeter in de grond moet steken, kun je dus het beste ronde palen kiezen van rond de 300 centimeter.