23 januari 2022

Zo maak je een onderhoudsvrije tuin

2 min read

Een mooie tuin waar je niet naar om hoeft te kijken, dat wil toch iedereen? Nou ja, misschien niet iedereen. Sommige mensen vinden tuinieren ook gewoon erg leuk. Val jij nou niet onder die groep mensen en heb je het liefst zo min mogelijk werk aan je tuin? Dan is een onderhoudsvrije of onderhoudsvriendelijke tuin misschien wat voor jou. Een onderhoudsvrije tuin hoeft echt niet saai te zijn. In dit artikel vertel ik je hoe je een gezellige onderhoudsvrije tuin kunt maken. 

Bestrating als basis

Bij een onderhoudsvrije tuin denken de meeste mensen al meteen aan tegels, tegels en nog meer tegels. Dit is echt niet nodig, want een onderhoudsvrije tuin kan zoveel meer zijn dan dat. Toch is bestrating wel de basis van je onderhoudsvrije tuin. Dat betekent niet dat je gelijk je hele tuin er vol mee moet leggen, maar de looppaden en terrassen bestraten is al een goed begin. Maar welke bestrating je kiest is ook nog belangrijk. Het is namelijk niet altijd zo dat bestrating meteen geen onderhoud meer vergt. Integendeel, bij bestrating heb je te maken met de voegen waar onkruid tussen kan ontstaan. Daarnaast kan je bestrating door de weersomstandigheden verkleuren. Denk hier dan ook over na als je je bestrating kiest en vooral als je je bestrating gaat leggen. Zo kun je kiezen voor grote tegels zodat je zo min mogelijk voegen hebt. Daarnaast kun je bij sommige bestrating de tegels invoegen met voegmiddel. Hierdoor heb je geen last meer van onkruid.  

Groen in je tuin

Groen in je tuin is wel zo gezellig en hoeft in een onderhoudsvrije tuin ook niet te ontbreken. Denk bijvoorbeeld aan een stuk gras. Het enige wat je dan hoeft te doen is af en toe met de grasmaaier het gras kort te wieken. Is dat toch iets te veel gevraagd? Denk dan eens aan kunstgras. Zo heb je wel het groene van het gras in je tuin, maar niet het onderhoud. Daarnaast zijn er ook een heleboel onderhoudsvriendelijke planten. In tegenstelling tot wat velen denken, heb je juist minder onderhoud als je je borders vol zet met planten. Hierdoor valt onkruid in de grond niet meer op en groeien de planten tot een bepaald punt omdat ze dan tegen hun buurman aangroeien. Houd hierbij wel rekening met de ruimte die een bepaalde plant nodig heeft om te overleven. 

Materialen

Naast bestrating en groen in je tuin, is het ook belangrijk om rekening te houden met de overige materialen die je gebruikt. Denk bijvoorbeeld eens aan je erfafscheiding. Wil je graag een houten schutting? Ga dan voor hardhout. Dit is een materiaal wat lang mee gaat. Hierdoor heb je er de komende jaren geen onderhoud aan. Ook je meubels en eventuele schuur of overkapping kunnen onderhoud vereisen. Let hier dan ook op bij het uitzoeken van deze onderdelen in je tuin. Zo kun je voor je meubels bijvoorbeeld speciale hoezen kopen of ze in de winter binnen zetten.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *