8 december 2021

Zo voorkom je lekkages!

2 min read
verholen goot

Naast brandschade is waterschade een van de meest vervelendste soorten schade die je in huis kunt oplopen. Lekkages zijn er in veel verschillende vormen. Zo kan er lekkage aan een leiding ontstaan, maar ook bijvoorbeeld bij het dak of door een van je apparaten. Dit wil je natuurlijk het liefste voorkomen. Daarom hieronder 3 tips om lekkage in huis te voorkomen!

Tip 1: Maak je dakgoten schoon

Bladeren, takken en vuil verzwaren en verstoppen je dakgoten. Hierdoor kunnen scheurtjes in de naden ontstaan óf raakt je afvoer verstopt. Beide met een lekkage als gevolg. Zorg daarom altijd dat je in het najaar je goten controleert en schoonmaakt. Het is misschien geen leuke taak, maar als het vuil zich opstapelt ben je nog verder van huis! Mochten je goten aan vervangen toe zijn, neem dan eens een kijkje op GootTotaal.store. Hier vind je alles voor goten en montage, onderhoud en reparatie.

Tip 2: Zet je wasmachine in een lekbak

Wanneer je een oude wasmachine hebt waar geen aquastop is ingebouwd, kun je voor de zekerheid een lekbak plaatsen. Geen overbodig luxe, want de vloer kan snel blank komen te staan als de wasmachine lekt. Een lekbak vangt het water op, waardoor de kans op schade een stuk kleiner is.

Tip 3: Sluit je buitenkraan in de winter af

De buitenkraan afsluiten in de winter: je hebt er vast weleens van gehoord. Vergeet je dit, dan heb je kans dat het water in de leiding bevriest. Bevroren water zet uit, waardoor de het leidingwerk kapot kan gaan. Het gevolg hiervan is lekkage en het risico dat de waterleidingen gaan springen. Om dit te voorkomen, is het goed om ’s winters de afsluitkraan tussen de buitenkraan en de hoofdkraan dicht te draaien. Draai vervolgens ook de aftapkraan en de buitenkraan open, zodat al het water uit de kraan loopt. Zo weet je zeker dat de leiding leeg is!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *