Zo worden zonnepanelen duurzamer

Zo worden zonnepanelen duurzamer

5 september 2021 0 Door Redactie

In onze huidige samenleving zijn zonnepanelen zo goed als een synoniem geworden voor groene energieopwekking.  Helaas is de productie van zonnepanelen door de winning van lithium en verwerking van silicium, glas en aluminium echter niet heel groen te noemen. Integendeel zelfs, uit onderzoek is gebleken dat een grote hoeveelheid productie van zonnepanelen moet vertrouwen op het gebruik van fossiele brandstoffen, zoals kool. In dit artikel gaan we in op twee aspecten die belangrijk zijn om de productie van zonnepanelen duurzamer te maken.

Het verlengen van de levensduur van zonnepanelen

Er wordt steeds meer aandacht besteed om de levensduur van zonnepanelen te verlengen. Een van de manieren om zonnepanelen te voorzien van een langer leven, is om robuuster glas te gebruiken die de gezondheid van de zonnecellen beter waarborgen. Om jezelf te verzekeren van zonnepanelen met de beste bouwkwaliteit, neem je een kijkje bij Zonnekeus Zonnepanelen, de specialist op het gebied van zonnepanelen met de hoogste rendementsgarantie.

Het verduurzamen van de recycling

De recycling van zonnepanelen speelt een cruciale rol om het gebruik van zonne-energie te verduurzamen. Er moet specifieke aandacht worden besteed aan zonnepanelen die nog werken, zodat deze kunnen worden gerepareerd en opnieuw aangeboden worden voor verkoop. Wanneer reparatie niet mogelijk is, dan worden onderdelen zoals de aluminium frames, kabels en aansluitdozen verwijderd, terwijl glas, metalen en folies worden gescheiden. Diverse metalen en lood kunnen worden hergebruikt, en glasscherven kan worden verwerkt tot glaswol. Doorgaans worden de plastic folies verbrand om energie op te wekken. Er zijn diverse milieu- en grondstoffenexpert die stellen dat er nog veel ruimte is voor verbetering in het recyclingproces. Zo kan bijvoorbeeld hoogwaardig zonneglas hergebruikt worden en kwalitatief silicium uit de oude modules gebruikt worden voor nieuwe zonnecellen. Goed nieuws voor het recyclingsproces is dat het geleidelijk goedkoper wordt om steeds betere recyclingsprocessen te bestendigen.