Zwembad bij of in je woning bouwen: hoe moet dat?

17 februari 2021 0 Door Redactie

Met name voor kinderen is de bouw van een zwembad in of bij je woning een droom die uitkomt. Ook als ouder heb je baat bij een zwembad! Wist je dat het heel gezond is om de dag te beginnen met het trekken van een paar baantjes? Niet alleen in de zomer, maar ook in de andere seizoenen. Het houdt je fris en gezond, het zorgt dat gewrichten soepel blijven, enzovoorts. Daarbij is de kans op blessures bij het zwemmen relatief klein. Zeker in vergelijking met een sport als hardlopen of wielrennen. Je knieën worden in het water minder zwaar belast. 

Wat komt er allemaal kijken bij het bouwen van een zwembad in of rondom je woning? Uit welke mogelijkheden kun je kiezen, wanneer je een zwembad overweegt? Op deze pagina lees je er meer over. 

Zwembad in je woning laten bouwen 

Om een zwembad in huis te kunnen bouwen, heb je relatief veel ruimte nodig. Je wilt immers niet alleen een zwembad, maar ook enige ruimte om rondom het zwembad te kunnen lopen en liggen. Het voordeel van een zwembad in huis is dat je deze het hele jaar door kunt gebruiken. Dit is bij een zwembad in de tuin vaak niet mogelijk. Voor het aanleggen van een zwembad zijn er verschillende factoren belangrijk. Zo moet het leidingwerk in orde gemaakt wordt, moet er een filterinstallatie geplaatst worden en moet begonnen worden aan het uitgraven van het zwembad. 

Je kunt voor een inbouwzwembad kiezen, of voor een op maat gemaakt model. Een zwembad op maat is vaak groter en daardoor geschikter voor het trekken van baantjes. Hierbij wordt het gegraven gat vaak gevuld met een laag beton en vervolgens betegeld. Het is verstandig om professionele hulp in te schakelen voor het bouwen van zo’n zwembad. 

Inbouwzwembad voor in de tuin 

In de tuin is een inbouwzwembad de populairste optie. Het voordeel van een inbouwzwembad is dat je deze relatief makkelijk plaatst. Graaf een gat in de tuin, zorg dat het leidingwerk op orde is en sluit het zwembad hier vervolgens op aan. Vaak wordt het zwembad zelf middels een kraan in het gegraven gat gelegd. Het is belangrijk dat het zwembad recht ligt en dat de kans op verzakking geminimaliseerd wordt. 

Een inbouwzwembad vergt minder ruimte en is daarbij aanzienlijk goedkoper. De ideale middenweg tussen een simpel opblaasbaar zwembad en een op maat gemaakt model. Bij een inbouwzwembad is het belangrijk om ook te kijken naar een omranding. Je wilt het zwembad niet in het gazon plaatsen, daar er hierbij veel vuil in het zwembad terecht zal komen. 

Opblaasbaar zwembad als derde optie

Het werd al kort genoemd; het opblaasbare zwembad. Het is de goedkoopste en makkelijkste optie, wanneer je kinderen een plek wilt geven om te kunnen zwemmen. Een opblaasbaar zwembad kan zowel in de tuin als bijvoorbeeld in de schuur gebruikt worden. Nadeel van zo’n zwembad is dat deze modellen relatief klein en bepaald niet duurzaam zijn. Ook ontbreekt er vaak een pomp om het water lange tijd schoon te houden.